ua en ru

Польща відсторонила консула в США через публікацію фото Туска в формі СС

Польща відсторонила консула в США через публікацію фото Туска в формі СС Фото: відсторонений польський консул Марія Сзонерт-Бініенда

Сама Сзонерт-Бініенду заперечує висунуті звинувачення, стверджуючи, що її аккаунт було зламано

Міністерство закордонних справ Польщі відсторонило від справ почесного консула в американському штаті Огайо Марію Сзонерт-Бініенду через розміщення в соцмережі фото голови Європейської ради Дональда Туска в нацистській формі. Про це повідомляє польське агентство PAP.

Фотоколаж, на якому Туск зображений у формі СС, з'явився у мікроблозі Twitter дипломата. Пізніше фотографія була видалена, проте на неї встигли звернути увагу. Остаточне рішення щодо подальшого дипломата буде ухвалено після того, як глава польського МЗС Вітольд Ващиковський повернеться з офіційного візиту до Австралії.

Водночас сама Сзонерт-Бініенду заперечує висунуті звинувачення, стверджуючи, що її аккаунт в соціальній мережі було зламано.

"Мій профіль може бути використаний від мого імені без мого відома", - підкреслила вона.

Також Сзонерт-Бініенду запевнила, що засуджує будь-яку демонстрацію пропаганди нацизму. При цьому дипломат заявила, що пов'язує кампанію, яка розгорнулася проти неї, зі справою про катастрофу польського урядового лайнера Ту-154 під Смоленськом у 2010 році. Її чоловік бере участь в урядовій комісії, яка займається розслідуванням катастрофи.

"Ця операція спрямована, зокрема, на те, щоб паралізувати розслідування в Смоленську", - заявила вона.

Ситуацію прокоментував і сам Туск, який заявив, що подібний скандал негативно впливає на імідж Польщі.

"У голові не вкладається, що така людина може бути консулом Польщі, і тим більше почесним", - заявив політик.

Нагадаємо, раніше МЗС Чехії відкликав посла країни в Швейцарії і Ліхтенштейні Карела Борувка через пости його дружини в соцмережах. У них дружина дипломата активно критикувала чеських політиків.