ua en ru

Польща назвала зупинку прикордонного руху з Україною тимчасовим заходом безпеки

Польща назвала зупинку прикордонного руху з Україною тимчасовим заходом безпеки Фото: припинення дії Угоди про малий прикордонний рух на українсько-польському кордоні триватиме з 4 липня до 2 серпня

Немає жодної політики в тому, що при посиленні заходів безпеки на польських кордонах Україна потрапила у групу ризику разом з Білоруссю і Росією

Припинення малого прикордонного руху між Польщею й Україною є тимчасовим заходом безпеки для запобігання можливим провокаціям і терактам у Польщі, де впродовж липня відбудеться низка важливих міжнародних заходів. Про це заявив посол Польщі Генрик Літвін, передає "Радіо Свобода".

За його словами, при цьому Польща врахувала міжнародний досвід проведення таких акцій, як саміти НАТО і глобальні форуми молодіжних організацій.

У тому, що при посиленні заходів безпеки на польських кордонах Україна потрапила у групу ризику разом з Білоруссю і Росією, немає жодної політики, наголосив Літвін. Він також додав, що ці східні сусідки Польщі не є членами ЄС і НАТО і не входять до шенгенської зони.


"Справа не в тому, що малий прикордонний рух є загрозою, - справа у тому, щоб на час заходів підготувати такі умови праці для прикордонних служб, щоб контроль за рухом через кордон був більш результативним", - пояснив посол.

Припинення дії Угоди про малий прикордонний рух на українсько-польському кордоні триватиме з 4 липня до 2 серпня. За даними МЗС України, це пов’язано з проведенням у Варшаві 8-9 липня саміту НАТО, а 25–31 липня - Світових днів молоді у Кракові. На аналогічний крок Польща пішла і стосовно Росії та Білорусі.

Нагадаємо, поліція порушила справу за фактом блокування КПП на кордоні з Польщею.