ua en ru

Польща направить Німеччині ноту про виплату репарацій за Другу світову війну

Польща направить Німеччині ноту про виплату репарацій за Другу світову війну Фото: прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький (facebook.com/MorawieckiPL)

Польща направить до Німеччини ноту про виплату репарацій за втрати під час Другої світової війни. Варшава домагатиметься реалізації своїх вимог про компенсації всіма можливими шляхами,

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву прем'єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького.

Він зазначив, що Польща виступить з ініціативою початку переговорного процесу з цього питання.

"Щоб польсько-німецьке примирення було зразковим, нам потрібні компенсації, тому що без них між польським і німецьким народами завжди буде почуття несправедливості", - заявив прем'єр.

Напередодні в Польщі представили підготовлену експертами тритомну доповідь про втрати, понесені Польщею внаслідок нападу нацистської Німеччини і німецької окупації в 1939-1945 роках. Озвучена підсумкова сума склала близько 1,5 трлн доларів.

Міністерство закордонних справ Німеччини заявило, що питання про репарації за втрати у Другій світовій війні вирішено. Польща відмовилася від подальших репарацій давно, в 1953 році, і кілька разів підтверджувала цю відмову.

Польща неодноразово підіймала в діалозі з Німеччиною питання репарацій за Другу світову війну. У німецькому уряді, однак, зазначали, що питання репарацій закрите.

Раніше глава партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський також заявив, що Польща офіційно вимагатиме від Німеччини репарацій за Другу світову війну.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.