ua en ru

Повне затоплення шахт на Донбасі може призвести до радіаційної катастрофи, - Геращенко

Повне затоплення шахт на Донбасі може призвести до радіаційної катастрофи, - Геращенко Фото: Ірина Геращенко (rada.gov.ua)

Крім того, на Донбасі замінованими залишаються 7 тисяч кв. км

Перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко заявила, що повне затоплення шахт на Донбасі може призвести до радіаційної катастрофи, передає прес-служба Верховної ради.

Так, Геращенко провела зустріч із представниками делегації Королівства Норвегія на чолі із державним секретарем Міністерства закордонних справ Норвегії Аудуном Халворсеном, у ході зустрічі було обговорено широке коло питань двосторонньої співпраці.

Особливої уваги на зустрічі було надано поточній гуманітарній та екологічній ситуації на Донбасі.

"Геращенко зауважила, що сьогодні на Донбасі знаходиться 35 непрацюючих шахт, більшість з яких затоплені. Політик наголосила, що повне затоплення цих шахт, зокрема й шахти "Юнком" може призвести до радіаційної катастрофи, проте РФ відмовляється надавати доступ міжнародним фахівцям для проведення моніторингу та здійснення необхідних заходів із відкачування вод", - сказано у повідомленні.

Крім того, за словами Геращенко, нині 7 тис. кв. км ділянки залишається замінованою на Донбасі, що своєю чергою несе загрозу для життя цивільних, зокрема й дітей. Політик подякувала за допомогу Норвегії у питаннях розмінування.

Перший віце-спікер підкреслила, що пріоритетним питанням для України залишається запровадження миротворчої місії ООН на Донбасі.

Нагадаємо, міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак раніше заявив, що можливе затоплення бойовиками шахти "Юнком" на Донбасі, за оцінками фахівців, є серйозною загрозою для екологічної безпеки не тільки України, а й сусідніх країн.