ua en ru

Поліція виявила ОЗУ, яке ошукало вкладників банків на 6,5 млн гривень

Поліція виявила ОЗУ, яке ошукало вкладників банків на 6,5 млн гривень Фото: Нацполиция викрила ОЗУ, ошукала вкладників банків-банкрутів (фото з відкритих джерел)

Розслідуваний 471 епізод злочинної діяльності групи

Національна поліція виявила групу шахраїв, що ошукала вкладників двох банків на 6,5 млн гривень. Про це повідомляє прес-служба Нацполиции.

Як повідомляється, до складу злочинної групи входило п'ятеро організаторів, які залучили до своєї діяльності 80 осіб, у тому числі п'ятеро працівників одного з банків на чолі з завідуючим відділеннями банківської установи. Протягом двох років зловмисники за підробленими документами привласнювали кошти, що підлягають виплаті вкладникам збанкрутілих банків. Зараз матеріали кримінальних проваджень направлені в суд.

У ході слідства встановлено, що з лютого 2014 по серпень 2016 учасниками злочинної організації здійснений 101 факт заволодіння коштами, що підлягають виплаті вкладникам банків, що визнані неплатоспроможними. Крім того, зловмисники причетні до понад 600 злочинів, пов'язаних з підробкою та використанням завідомо підроблених офіційних документів реальних вкладників цих банків. Зокрема, мова йшла про використання паспортів громадян України, довідок про присвоєння ідентифікаційних номерів, нотаріально завірених довіреностей.

Поліція виявила ОЗУ, яке ошукало вкладників банків на 6,5 млн гривеньПоліція виявила ОЗУ, яке ошукало вкладників банків на 6,5 млн гривень

Фото: ОЗУ використовувало підроблені документи

Крім того, зловмисникам інкримінують несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем та комп'ютерних мереж, а також несанкціоновані дії з інформацією, яка в них обробляється.

Всього співробітниками Нацполиции розслідувано 471 епізод злочинної діяльності. Тому 25 особам повідомлено про підозру, при цьому п'ятьом з них з кваліфікуючою ознакою "вчинення злочинів у складі ОЗГ".

Крім того, у березні цього року до суду передано обвинувальний висновок у відношенні п'яти організаторів та учасників злочинної організації, а також семи осіб, яких зловмисники схилили до скоєння злочинів. Їм інкримінують 44 факти заволодіння коштами Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, виділених для повернення вкладів.

Згідно санкції ч. 1 ст. 255 (Створення злочинної організації) Кримінального кодексу України, за скоєння даного злочину підозрюваним загрожує позбавлення волі на строк до 12 років.

Досудове розслідування за іншими аналогічними фактами триває.

Нагадаємо, влітку 2017 року співробітники Служби безпеки України спільно з прокуратурою і поліцією Дніпропетровській області припинили протиправну діяльність міжрегіональної організованої злочинної групи, учасники якої обдурили громадян на більш ніж 75 млн гривень.