ua en ru

Політика уряду України веде країну до економічного краху вже в 2014 р., - Медведчук

Політика уряду України і логіка подій другого півріччя 2013 року ведуть країну до економічного краху вже в наступному р. Таку думку у своєму блозі висловив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Про те, що Україна впритул наблизилася до повномасштабної кризи, днями написала авторитетна The Financial Times. На думку видання, Україна опинилася в кроці від повномасштабної кризи платіжного балансу через вкрай несприятливої ситуації на зовнішніх ринках. За даними The Financial Times, серед ринків, що розвиваються український постраждав найбільше після початку розмов про згортання політики монетарного пом'якшення в США. Резерви Національного банку України протягом останніх двох років скорочуються. В минулому році вони впали на 7,4%, тобто до найнижчого рівня з 2006 р.", - пише політик.

"Раптовий спад рівня валютних резервів в Україні служить нагадуванням того, що хитка зовнішнє становище України тримає її в кроці від повномасштабної кризи платіжного балансу", - цитує Медведчук лондонську компанії Capital Economics.

Єврооблігації як фінансовий ресурс для України стають все дорожче. На думку аналітиків, це істотно зменшує можливості Києва щодо погашення боргів шляхом випуску нових єврооблігацій.

З іншого боку, Росія попереджає про застосування на Україні захисних заходів за допомогою використання спеціальних механізмів митного контролю в разі підписання Києвом Угоди про асоціацію з ЄС і створення ЗВТ.
"Якщо відбудеться підписання Угоди України та ЄС про асоційоване членство і створення зони вільної торгівлі, у експертів є побоювання, і вони серйозні; сьогодні вони всі були продемонстровані у вигляді конкретних висновків експертів про те, що деякі товарні групи почнуть надходити на територію МС безконтрольно і що ми не зможемо застосовувати захисні заходи у тому вигляді, як зараз вони прописані в угоді про ЗВТ СНД. Українці хочуть знайти формат, який був би сумісний. Але ми намагалися показати, що це просто неможливо... По єдиному митному тарифу не бачимо тут юридичної можливості, - сказав перший віце-прем'єр РФ Ігор Шувалов, коментуючи підсумки переговорів прем'єрів Росії та України. - Українці хочуть знайти формат, який був би сумісний. Але ми намагалися показати, що це просто неможливо... По єдиному митному тарифу не бачимо тут юридичної можливості... Нам доведеться застосовувати скоріше додаток 6 угоди про зону вільної торгівлі СНД, яке дозволяє включати спеціальні механізми. Сьогодні експерти багато говорили і розповідали про те, які це можуть бути механізми. Вони можуть бути самими різними - від створення спеціального митного контролю до механізму введення єдиного митного тарифу на всі групи товарів, які йдуть з України і перетинають митний кордон на держкордон з РФ".

За словами Медведчука, фактично це означає виведення України із зони вільної торгівлі в рамках СНД.
"Заяви про те, що наша країна буде благополучно перебувати в ЗВТ з ЄС та ЗВТ у рамках СНД - омани безвідповідальних українських чиновників і політиків, на кшталт міністра закордонних справ Кожари. Як бачимо, можливості фінансової підтримки України з боку Заходу - ілюзорні, а втрати на Сході в разі вступу до асоціації з ЄС - неминучі. В таких умовах економіку України, і без того перебуває в рецесії, очікує неминучий крах, причому в самій короткій історичній перспективі. Єдиний шлях до порятунку країни - термінове зміна пріоритетів зовнішньої та економічної політики України, приведення їх у відповідність з економічними та зовнішньополітичними реаліями сьогоднішнього дня", - резюмував політик.