ua en ru

Підозри, що українську ГТС здадуть, переходять у впевненість, - Медведчук

Підозри, що українська газотранспортна система (ГТС) буде здана, переходять у впевненість, написав у своєму блозі лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

«Ось суха і зовсім не секретна статистика. У 2012 р. скоротився транзит російського газу через територію України на 19,13% - до 84,2 млрд куб. м. У поточному році тенденція збереглася: тільки лише за січень-травень обсяги транспортування знизилися на 16,45%. При збереженні такої динаміки вже наступного року ми впритул підходимо до обсягів річної прокачування в 60 млрд кубів, що є для нашої газотранспортної системи порогом рентабельності. Далі транзит перетворюється з вигідного бізнесу в збитковий для України проект. І це ще до вступу в дію «Південного потоку»! Якщо нічого не змінювати, то досить скоро замість ГТС наша країна стане володарем величезної купи непотрібного металу», - написав політик.

«Якщо нам потрібна технологічна, сучасна, всебічно розвинена країна, здатна на рівноправні партнерські відносини з іншими такими ж державами, то Україні давно слід провести деідеологізацію економічної політики... Інакше ГТС дадуть на металобрухт», - резюмував Медведчук.