ua en ru

Принципи фінансування проектів регіонального розвитку значно зміняться в 2016 році

Принципи фінансування проектів регіонального розвитку значно зміняться в 2016 році Фото: Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Вже розроблено 25 регіональних стратегій розвитку регіонів, з яких облрадами затверджено 20

Олена Кучеренко, директор Департаменту регіонального розвитку Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, повідомила, що 2016 рік має стати періодом кардинальної зміни в підходах до фінансування програм і проектів регіонального розвитку. Відповідну заяву було зроблено під час наради-семінару з регіональними економічними службами на тему "Нова державна регіональна політика в Україні - основні завдання до кінця 2015 та на 2016 рік", яка відбулася в Харкові в рамках заходів VII Міжнародного економічного форуму "Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи" за підтримки проекту ЄС "Підтримка політики регіонального розвитку в Україні", повідомляє прес-служба міністерства.

"При реалізації нової державної регіональної політики необхідно прагнути до досягнення європейських стандартів життя громадян та підвищення конкурентоспроможності регіонів. Саме тому для подолання викликів та досягнення стратегічних цілей розвитку в Україні впроваджуються європейські стандарти управління регіональним розвитком," - заявила Кучеренко.

"В державі впроваджується низка заходів для ефективного розвитку регіонів, формується відповідна нормативна база. Так, прийнято Державну стратегію регіонального розвитку, розроблено План її реалізації та порядки проведення їх моніторингу та оцінки ефективності та результативності регіональної політики, Закон "Про засади державної регіональної політики", який визначив нову систему управління, удосконалено інструменти державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) та створено on-line платформу проектів та програм регіонального розвитку тощо", - зазначила Олена Кучеренко.

Вона також нагадала, що вже розроблено 25 регіональних стратегій розвитку регіонів, з яких облрадами затверджено 20, а 14 регіонів вже затвердили плани реалізації цих стратегій.

"Ми проводимо роз'яснювальну роботу з регіонами та наголошуємо на необхідності прискорити затвердження облрадами регіональних стратегій розвитку. Відсутність в окремих регіонах затверджених стратегій та планів заходів з їх реалізації створює ризик для регіонів щодо своєчасного отримання коштів ДФРР на 2016 рік", - повідомила Олена Кучеренко.

Олена Кучеренко впевнена, що місцевій владі необхідно заохочувати громади до розробки та подання на конкурсний відбір проектів розвитку, які підвищують конкурентоспроможність регіонів, створюють робочі місця, забезпечують якісні послуги та найвищі стандарти життя.

"Фонд також відіграватиме важливу роль у підтримці тих спроможних територіальних громад, які об'єдналися. 2016 рік має стати періодом кардинальної зміни в підходах до фінансування програм і проектів регіонального розвитку та впровадження кращих міжнародних практик та стандартів", - зазначила вона.

В ході наради учасники також обговорили стан соціально-економічного розвитку регіонів, нові підходи щодо його моніторингу та оцінки, стан впровадження європейських стандартів управління регіональним розвитком тощо.

Нагадаємо, Мінрегіон має намір збільшити обсяг субсидування ТКЕ майже в 3 рази до кінця 2015 року, а також з 15 вересня розпочнуться перевірки готовності до зими.