ua en ru

Поштова площа повинна отримати статус пам’ятки національного значення, - Минкульт

Поштова площа повинна отримати статус пам’ятки національного значення, - Минкульт Фото: Євген Нищук (РБК-Україна)

За словами Нищука, процес організації музею на Поштовій площі в подальшому є незворотнім

Поштова площа у Києві повинна отримати статус пам’ятки національного значення. Про це сьогодні під час міжнародної конференції "Поштова площа у Києві: історичний та культурний вимір" заявив міністр культури Євген Нищук, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами очільника Мінкульту, процес організації музею на Поштовій площі в подальшому є незворотнім.

"Я хочу засвідчити, що держава, уряд України і міністерство є партнерами і цілком підтримують всі ті ініціативи, щоби, пройшовши всі необхідні процедури, цей об’єкт (Поштова площа, - ред.) був занесений до державного реєстру і йому було надано статус національної пам’ятки...Процес організації музею на цьому місці в подальшому є незворотнім", - заявив Нищук.

Також міністр висловив переконання, що невдовзі Поштова площа може стати предметом для гордості не лише в Україні, але й за її межами.

У свою чергу Святійший Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет підтримав ідею надання Поштовій площі статусу пам'ятки національного значення.

"Йде боротьба між Україною і Росією: хто перший - Москва чи Київ... Це місце, яке пов’язане із хрещенням Русі, має для нас велике значення, бо вже Росія доходить до того, що нібито і хрещення починалось не у Києві, а в Херсонесі. Настільки перекручують історію...Тому ми повині дослідити це місце, надати йому національний статус", - заявив Філарет.

Разом з тим, міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав не допустити знищення культурної спадщини.

"Я дуже радий, що святість (Філарет, - ред.) разом із нами, ми останні роки працюємо разом, щоб у нас буда помісна церква, але для того щоби розуміти, хто ми є маємо розуміти звідки ми пішли...Це місце особливе для кожного українця...Судячи з того, що було написано у літописах, дуже ймовірно, що це місце повязане із хрещенням України-Русі...Я вважаю що дуже важливо, що сьогодні відбуваються серйозні наукові дискусії, ми сприяли, щоби науковці з багатьох країн до нас доєдналися...Якщо ми не захистимо нашу історію, то ми не захистимо себе, тому ми будемо активно цьому захисту сприяти", - заявив Клімкін.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що Верховна рада України підтримала за основу та в цілому проект постанови №8541 "Про збереження історико-культурної спадщини на Поштовій площі у м. Києві". Таким чином об’єкт культурної спадщини на Поштовій площі у Києві було внесено до держреєстру нерухомих пам'яток.

Також повідомлялося, що Клімкін виступив за будівництво підземного музею археології у Києві на Поштовій площі.