ua en ru

За фактом незаконної передачі на усиновлення в РФ 12 дітей з Криму порушено справу, - ГПУ

За фактом незаконної передачі на усиновлення в РФ 12 дітей з Криму порушено справу, - ГПУ Джерело фото:inforesist.org
Генеральна прокуратура України порушила справу за фактом незаконної передачі на усиновлення в Російську Федерацію 12 дітей з Криму.

Генеральна прокуратура України порушила справу за фактом незаконної передачі на усиновлення в Російську Федерацію 12 дітей з Криму. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ГПУ.

"Встановлено, що службові особи незаконних органів, утворених на тимчасово окупованій території України без дотримання вимог українського законодавства, передали для усиновлення громадянам Росії 12 вихованців інтернатних закладів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Ці громадяни прибули в рамках програми "Поїзд надії - Крим" з Москви, Бєлгорода, Республіки Адигея, Краснодарського краю, Воронезької області Російської Федерації", - йдеться в повідомленні.

"Згідно з чинним законодавством усиновлення іноземними громадянами українських дітей здійснюється виключно за згодою Міністерства соціальної політики України особами, які відомством прийняті на відповідний облік усиновителів. Конвенцією ООН про права дитини визначено, що держави, які визнають чи дозволяють існування системи усиновлення, забезпечують, щоб усиновлення здійснювалося виключно з дозволу компетентного органу", - зазначають у ГПУ.

За вказаними фактами органами прокуратури України розпочато кримінальні провадження за ч. 2 ст. 169 КК України (незаконні дії щодо усиновлення (удочеріння)).

У прокуратурі зазначили, що всього в Криму і Севастополі проживає 5 тисяч дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, з яких 1,2 тис. перебувають на обліку з усиновлення.

Нагадаємо, за даними ДержНС України на 9 листопада, кількість тимчасово переміщених дітей з Криму та зони АТО становила близько 127 тис.

18 березня 2014 р. Президент Росії Володимир Путін підписав договір про приєднання Криму й Севастополя до Росії. Україна вважає це окупацією. ЄС і США не визнають Крим і Севастополь російськими територіями.