ua en ru

PMI планує купити шведського виробника нікотиновмісних продуктів за 16 млрд доларів

PMI планує купити шведського виробника нікотиновмісних продуктів за 16 млрд доларів Фото: PMI планує купити шведського виробника нікотиновмісних продуктів за 16 млрд доларів (Getty Images)

Компанія Philip Morris International (PMI) планує купити шведського виробника нікотиновмісних продуктів Swedish Match AB за 161,2 млрд шведських крон ($16 млрд).

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-реліз компанії.

PMI заплатить по 106 крон грошима за кожну акцію Swedish Match. Це на 39,4% перевищує їхню вартість станом на 9 травня.

Офіційна пропозиція щодо придбання Swedish Match має бути опублікована 22 червня.

Ця угода розширить портфель бездимних продуктів PMI та сприятиме зростанню компанії в США та на інших ринках.

У 2016 році PMI оголосила про свою нову стратегію: якнайшвидше замінити сигарети науково обґрунтованими, менш шкідливими альтернативами - в інтересах повнолітніх споживачів, які інакше продовжували б курити, суспільства та своїх акціонерів. З 2008 року PMI інвестувала понад 9 мільярдів доларів у дослідження, розробку та комерціалізацію своїх бездимних продуктів.

У 2015 році всі доходи компанії були отримані від продажу сигарет. У 2021 році майже 30% доходу PMI було отримані від продажу бездимних альтернатив.

PMI розраховує, що до 2025 року частка такої продукції становитиме понад 50% чистого річного доходу.

У 2016 році Україна стала сьомим ринком, де РМІ представила свій бездимний продукт IQOS.

Philip Morris International вийшла на український ринок у 1994 році. Компанії належить фабрика в Харківській області, що припинила роботу через військові дії. Наразі "Філіп Морріс" імпортує свою продукцію з країн ЄС і є одним з найбільших платників податків в Україні. З початку війни компанія сплатила 2,4 млрд грн.