ua en ru

Платіжний баланс України в серпні зведений з профіцитом в 518 млн доларів

Платіжний баланс України в серпні зведений з профіцитом в 518 млн доларів Фото: платіжний баланс зведений з профіцитом (колаж РБК-Україна)

Дефіцит поточного рахунку балансу скоротився на 226 млн доларів

Платіжний баланс України в серпні зведений з профіцитом у розмірі 518 млн доларів. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Як повідомляється, наявність профіциту дозволило здійснити планове погашення боргу перед Міжнародним валютним фондом в сумі 363 млн доларів і наростити обсяги міжнародних резервів. Обсяг міжнародних резервів України за станом на 1 вересня 2017 склав 18 млрд доларів, що покриває 3,6 місяця майбутнього імпорту.

За підсумками восьми місяців профіцит зведеного платіжного балансу досяг майже 1,3 млрд доларів, що в 2 рази більше ніж за відповідний період минулого року.

За попередніми даними в серпні 2017 дефіцит поточного рахунку платіжного балансу зменшився до 226 млн доларів (з 597 млн ​​доларів в липні). Цьому сприяли скорочення дефіциту торгівлі товарами і збільшення позитивного сальдо торгівлі послугами.

За підсумками січня - серпня 2017 дефіцит поточного рахунку розширився лише на 0,3 млрд доларів у порівнянні з минулим роком і склав 2,1 млрд доларів.

Розширення дефіциту стримувалося завдяки сприятливій зовнішньоекономічній кон'юнктурі, високому врожаю минулого року, подальшого зростання експорту послуг (перш за все, на тлі збільшення обсягів транзиту газу) і збільшення грошових переказів. Ці фактори змогли компенсувати вплив від припинення торгівлі з неконтрольованими територіями і перших обсягів закупівлі природного газу.

Нагадаємо, дефіцит платіжного балансу в липні виріс до 594 млн доларів.