ua en ru

Peugeot Citroen продасть РЗ 75% акцій французької логістичної компанії Gefco за 800 млн євро

Французький автомобілебудівний концерн PSA Peugeot Citroen продасть ВАТ "Російські залізниці" (РЗ) 75% акцій французької логістичної компанії Gefco за 800 млн євро. Про це говориться в опублікованому сьогодні прес-реліз французької компанії.

Згідно з оприлюдненими матеріалами, перед здійсненням транзакції Gefco також виплатить Peugeot Citroen спеціальні дивіденди в розмірі 100 млн євро.

Експерти французького концерну вважають, що завдяки угоді Gefco зможе розширити свою діяльність на території Китаю, Індії та країн Латинської Америки, а також прискорити зростання ринку в Східній і Центральній Європі, особливо в Росії. Крім того, транзакція дозволить Gefco диверсифікувати свою ділову базу і значно збільшити оборот.

Нагадаємо, що на покупку Gefco також претендував ряд європейських інвестфондів.

Читайте також: Новим генеральним директором автовиробника Peugeot призначено Максима Піку

У свою чергу, ВАТ "Російські залізниці" сьогодні офіційно підтвердило факт початку ексклюзивних переговорів по купівлі Gefco з концерн PSA Peugeot Citroen.

Найближчим часом у рамках цих переговорів буде узгоджена документація по операції, включаючи угоду акціонерів між РЗ і PSA Peugeot Citroen, також будуть проведені процедури обов'язкових консультацій з порадами трудових колективів. Потім щодо передбачуваної операції повинні бути отримані погодження органів антимонопольного регулювання низки країн.

Фінансовими консультантами РЗ виступають J.P.Morgan і "ВТБ Капітал". При цьому ВАТ "РЗ" має намір зберегти менеджмент Gefco і всі існуючі підрозділи, які беруть участь у наданні послуг концерну PSA Peugeot Citroen.

"Пропозицію ВАТ "РЗ" було визнано найбільш привабливою. Співпраця з РЗ забезпечить стабільне функціонування та сталий розвиток Gefco з мінімальним рівнем корпоративних ризиків, а також зростання вартості придбаної логістичної компанії", - наголошується в повідомленні російської держмонополії.

Бізнес Gefco цікавий Російським залізницям, оскільки французька компанія "є провідним постачальником інтегрованих логістичних послуг рівня 4PL/3PL (системні логістичні інтегратори і фірми, що надають комплексний логістичний сервіс) і входить в першу десятку найбільших логістичних операторів в Європі", пояснюють в РЗ.

У ВАТ "РЗ" також розраховують на те, що придбання Gefco допоможе активізувати залучення транзитних вантажопотоків на напрямку Європа-Азія. "За останній час ВАТ "РЗ" провів значну роботу по створенню умов для конкурентоспроможної перевезення на даному напрямку. Наступним логічним кроком буде розвиток мережі продажів послуг транзитних трансконтинентальних перевезень через глобальну мережу компанію", - відзначають в російській компанії.

У російській компанії додають, що реалізація угоди з придбання Gefco позитивно позначиться не тільки на діяльності РЗ, але на глобальної конкурентоспроможності російської економіки і дозволить "знизити собівартість продукції за рахунок використання логістичних технологій світового рівня".

ВАТ "Російські залізниці" (РЗ) - національна вертикально інтегрована залізнична компанія, монополіст на ринку вантажних і пасажирських перевезень в РФ. Входить у трійку найбільших транспортних компаній світу. Управляє мережею залізниць Росії довжиною 85,2 тис. км, тобто 99% всіх магістралей країни. Частка РЗ в вантажообігу транспортної системи Росії становить близько 42%, в пассажирообороте - близько 33%.

Читайте також: Peugeot Citroen планує скоротити 8 тис. робочих місць

Група Gefco входить у десятку найбільших логістичних компаній Європи. Компанія входить у PSA Peugeot Citroen, і близько 25% її діяльності зосереджена на управління логістикою Peugeot Сitroen. За підсумками роботи в 2011 р. виручка компанії виросла на 12,9% в порівнянні з показником попереднього року і склав 3,8 млрд євро, операційний прибуток - близько 223 млн євро. Основним ринком для Gefco є Західна Європа, компанія також працює в Латинській Америці і ряді інших регіонів.