ua en ru

Перший тиждень нової сесії ВР: Призначення виборів, еврозакони і ніяких бійок

Рада в ході першого пленарного тижня третьої сесії прийняла кілька євроінтеграційних законів і призначила довибори на 15 грудня у п'яти проблемних округах. Депутати також пообіцяли розглянути в комітеті питання виборів у Києві. При цьому нардепи уважно послухали настанови Януковича і жодного разу не побилися.

Рада в ході першого пленарного тижня третьої сесії прийняла кілька євроінтеграційних законів і призначила довибори на 15 грудня у п'яти проблемних округах. Депутати також пообіцяли розглянути в комітеті питання виборів у Києві. При цьому нардепи уважно послухали настанови Януковича і жодного разу не побилися.

Початок роботи третьої сесії Верховної Ради України (ВР) VII скликання показав, що депутати повернулися з канікул відпочившими і готовими до великих звершень. Надихати на ці самі звершення нардепів прийшов сам Президент Віктор Янукович, який закликав парламент відкинути політичні чвари і працювати на благо країни.

Перший тиждень роботи осінньої сесії парламенту ознаменувася прийняттям необхідних законів, як для життя самого парламенту, так і для країни в цілому. Зокрема, Рада прийняла низку законопроектів, необхідних для подальшої євроінтеграції України. Найпродуктивнішим днем, як охрестили його самі депутати - день Європи в парламенті, став четверг, 5 вересня.

За один пленарний день депутати встигли розглянути і направити до КСУ для отримання експертного висновку президентський закон про посилення гарантій безпеки суддів.

У другому читанні депутати прийняли закон, що дозволяє ув'язненим користуватися мобільними телефонами і укладати шлюби. У першому читанні був прийнятий законопроект, що встановлює черговість виплат заборгованості держави за рішеннями судів, винесених на користь громадян України. За основу також було прийнято законопроект про митний тариф. Варто відзначити, що цей законопроект ще в процесі першого читання був значно змінений у порівнянні з початковим варіантом. Справа в тому, що спочатку планувалося збільшити вдвічі мита на імпортну продукцію, але глава профільного парламентського комітету Віталій Хомутиннік заявив, що із законопроекту прибрали норми про підвищення повних ставок ввізних мит вдвічі.

А ось проект закону про роздержавлення ЗМІ депутати відправили на доопрацювання. Вже дуже багато альтернативних законопроектів накопичилося, а з огляду на те, що закон євроінтеграційний і провалити його напередодні саміту у Вільнюсі ніяк не можна, депутати прийняли мудре рішення зібрати все краще з поданих проектів і проголосувати за компромісний варіант.

Опозиція досить активно підтримувала євроінтеграційні закони, але не обійшлася без звинувачень провладної партії у шахрайстві. За словами народного депутата від "Батьківщини" Олександра Турчинова, вже після домовленостей "партія влади відмовилася від усіх цих домовленостей і намагалася протягнути свої корпоративні антиєвропейські позиції".

Неясною залишається доля ще одного законопроекту, на ухваленні якого наполягає Європа. Проект закону про запобігання дискримінації секс -меншин так і не був внесений до сесійної зали. Глава фракції Партії регіонів Олександр Єфремов стверджує, що за нього в парламенті немає голосів. При цьому регіонали оголосили вільне голосування по цьому проекту. Мабуть, навіть Президенту Віктору Януковичу, який провів зустріч з регіоналами напередодні, не вдалося переконати депутатів проголосувати за цей законопроект.

Важливою подією для політичного життя країни стало прийняття закону про призначення виборів до проблемних п'яти округах. Довибори нардепи призначили на 15 грудня 2013 р. без обговорення, витративши в цілому на законопроект, який обговорювали дві попередні сесії, кілька хвилин. А от питання виборів у Києві так і не обговорювалося, але глава профільного комітету Давид Жванія, пообіцяв розглянути його на наступному тижні.

Рада також прийняла кілька менш гучних, але від цього не менш важливих законопроектів: спростила реєстрацію платників податків, ратифікувала угоду з Польщою про соціальне забезпечення і затвердила космічну програму вартістю 2,58 млрд грн.