ua en ru

Перемир'я на Донбасі потрібно використовувати для накопичення вугілля на складах ТЕС, - експерт

Повна зупинка будь-якої з основних українських ТЕС призведе до нестабільності всієї енергетичної системи країни, а брак вугілля на всіх теплових станціях закінчиться розвалом об'єднаної енергосистеми України в цілому. Таку думку висловив директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський.

"Для стабільного функціонування енергосистеми важлива будь-яка ТЕС. Якщо закінчиться вугілля на всіх ТЕС відразу - це призведе до розвалу об'єднаної енергосистеми України. Можливо, що в аварійному режимі частину ТЕС включать газомазутні блоки, але запаси мазуту незначні. Самі легкі наслідки - це віялові відключення, але не по 2-4 години, як у грудні, а на 10-12 годин, що в умовах досить прохолодної погоди створює загрозу для теплозабезпечення населення", - пояснив Землянський.

Він зазначив, що важкі наслідки дефіциту вугілля - це розвал енергосистеми, відновлення якої потребує проведення ремонтних робіт і перезапуску ТЕС, на що, за найскромнішими оцінками, знадобиться близько 7-10 днів. Тому поки триває перемир'я, необхідно використовувати можливість для максимального накопичення вугілля на складах усіх українських ТЕС, - вважає експерт.

Як відомо, Вуглегірська ТЕС, яка належить державній "Центренерго", відповідає за стабільність забезпечення електроенергією, як територій, що знаходяться під контролем України у Донецькій області, так і окупованих частин Луганської та Донецької областей. У напрямку Вуглегірської ТЕС через бойові дії в районі Попасної застрягли 2000 вагонів з вугіллям марки Р. На ближніх підходах до ТЕС перебувало 947 піввагонів.

"Частину вагонів вдалося вивезти альтернативним маршрутом. На сьогодні на складі Вуглегірської ТЕС запасено 27,8 тисяч тонн вугілля, що говорить про невелику стабілізації ситуації, а також про те, що частина вагонів з вугіллям все таки була розблокована. З 28 лютого по 4 березня станція не працювала через відсутність палива. 5 березня ТЕС було знову запущено в роботу, але може приймати лише за 150 вагонів з вугіллям на добу. Зараз там працює лише один з чотирьох блоків", - підкреслив експерт.

Крім проблем із забезпеченням вугіллям Вуглегірської ТЕС, аналогічні проблеми, за даними експерта, відчуває Зуївська ТЕС, яка є резервом для Дніпровського енерговузла.

"Крім Донецької області, вона підтримує, Миколаївську, Херсонську, Одеську, Запорізьку та Дніпропетровську області. Тобто близько 6 млн. населення залежать від її працездатності і у випадку її зупинки під загрозу ставиться энергообспечение цих регіонів. Проблема виникла з постачанням вугілля марки Г через українську станцію Ясинувата з Павлограда та Добропілля. На складі залишилося 10 тисяч тонн вугілля - це на 3 дні. Зараз на ТЕС працює тільки один блок, потужністю 320 МВт. Повна потужність станції - 1275 МВт. Якщо ТЕС завантажити вугіллям, можна убезпечити Дніпровську енергосистеми від аварійних ситуацій і підвищити стабільність всієї української енергосистеми, - резюмував Землянський.