ua en ru

Надлишок калію на світовому ринку до 2016 р. складе 40%, - IFA

Світовому ринку мінеральних добрив протягом найближчих років загрожує подальше зростання надвиробництва аж до надлишку на рівні 40% на ринку калію до 2016 р. Такий прогноз оприлюднила Міжнародна асоціація виробників добрив (IFA).

Світовому ринку мінеральних добрив протягом найближчих років загрожує подальше зростання надвиробництва аж до надлишку на рівні 40% на ринку калію до 2016 р. Такий прогноз оприлюднила Міжнародна асоціація виробників добрив (IFA), передає Reuters.

На відміну від ощадливих виробників більшості інших видів товарного сировини, компанії агрохімічного сектору активно нарощують потужності в очікуванні стабільного попиту на добрива в умовах зростаючого населення планети. Але пропозиція на ринку калію зростає набагато швидше за попит.

Світове виробництво хлористого калію за умови, що всі заплановані проекти будуть запущені вчасно, може до 2016 р. додати трохи більше 20% порівняно з поточним роком - до 53 млн тонн, йдеться у прогнозі IFA, який наводить у своєму річному звіті російський агрохімічний холдинг "Уралхім". При цьому попит може зрости за три роки лише на 9%, свідчать дані IFA.

Таким чином, пропозиція калію на світовому ринку може через три роки перевищити попит на 43,2% порівняно з близько 33% на даний момент.

Зазначимо, що в найближчі кілька років заплановано введення в експлуатацію 40 нових калійних проектів, насамперед, у Північній Америці, Середній Азії і у Європі, включаючи Росію, яка займає зараз друге місце у світі з виробництва калію. Так, до планів поки єдиного російського виробника калію "Уралкалія" входить розширення потужностей до 2021 р. до 19 млн тонн на рік із 13 млн тонн у 2013 р.

До цього часу "Єврохім" планує запустити свої власні проекти з виробництва калію у Волгоградській і Пермській областях, вклавши в них 3,5 млрд дол. Одночасно "Акрон" розробляє Талицьку ділянка Верхньокамського родовища, плануючи вивести його на повну потужність у 2018 р. і видобувати там по 2 млн тонн хлористого калію на рік.

Проте, побоюючись надвиробництва, у травні керівництво "Уралкалія" заявило, що компанія може притримати два проекти, якщо гірничорудний гігант BHP Billiton запустить рудник потужністю 8 млн тонн добрив на рік неподалік від Янсена в канадській провінції Саскачеван.

Згідно з прогнозами IFA, до 2016 р. профіцит потужностей з виробництва аміаку і карбаміду складе майже по 11%, потужностей з виробництва фосфорної кислоти - 8,7%, основні поставки продукції припадуть на її традиційних споживачів - Китай, Африку, Західну Азію та Латинську Америку .

Обсяг українського ринку мінеральних добрив до 2017 р. подвоїться, заявляв раніше глава ради директорів групи компаній Group DF Дмитро Фірташ. За оприлюдненими прогнозами Ostchem (компанія, що управляє підприємствами азотної хімії Group DF), обсяг споживання азотних добрив в Україні у 2017 р. зросте з нинішніх 950 тис. т до 2 млн т (у перерахунку на поживну речовину), по фосфорних добривах - із 225 до 460 тис. т, по калійних добривах - зі 125 до 270-280 тис. т.

Зростання споживання добрив в Україні зараз йде більш високими темпами, ніж в інших країнах. Експерти пояснюють це збільшенням кількості орних земель і зростанням обсягів внесення добрив на гектар. Таким чином, зростання споживання добрив незмінно пов'язане зі зростанням ефективності сільського господарства.

Нагадаємо, сукупний збиток "Стиролу", "Рівнеазоту" і черкаського "Азоту" у 2012 р. склав 4,23 млрд грн.

Як повідомлялося, в Україні у травні ц.р. було зафіксовано найбільш обвальне падіння промвиробництва з вересня 2009 р. Кабмін на 2013-2014 рр. прогнозує зростання промислового виробництва на 8-9%. Зокрема, згідно з розрахунками уряду, у 2013 і 2014 рр. відбудеться зростання виробництва продукції хімічної та нафтохімічної промисловості (108% і 110% відповідно).

Зростання обсягів виробництва продукції хімічної та нафтохімічної промисловості передбачається досягти в основному за рахунок збільшення обсягів виробництва мінеральних добрив (азотних, фосфорних), беручи до уваги сприятливу кон'юнктуру зовнішніх ринків збуту і зростання цін, а також продукції органічної хімії (виробництво органічних кислот, амінокислот, біополімерів).