ua en ru

Переговори про ціну на газ між Україною та РФ переведено у двосторонній формат, - Продан

Переговори про ціну на газ між Україною та Росією переведені в двосторонній формат і здійснюються на рівні господарюючих суб'єктів.

Переговори про ціну на газ між Україною та Росією переведено у двосторонній формат і здійснюються на рівні господарюючих суб'єктів. Про це сьогодні журналістам заявив міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"Переговори переведені у двосторонній формат. При цьому переговори ведуться між НАК "Нафтогаз" і "Газпромом". Це пропозиція російської сторони. Переговори ведуться в Берліні", - розповів Продан.

"Україна чітко заявила на переговорах - ціна на газ 268,5 доларів, а після цього вирішується питання оплати заборгованості, яка теж повинна бути розрахована за ціною 268,5 доларів. Сьогодні переговори продовжаться", - додав міністр.

На запитання про ціну у 370 дол. за тис. куб. м, Продан відповів, що не чув про таку пропозицію.

Нагадаємо, єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттірнгер у понеділок на прес-конференції за підсумками переговорів у Брюсселі заявив, що "Газпром" і "Нафтогаз" мають підготувати нову додаткову угоду щодо ціни російського газу для України, при цьому коридор ціни, який повинен бути встановлений з 1 червня, буде в межах 350-380 дол. за 1 тис. куб. м.

Зазначимо, напередодні офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов розповів про хід переговорів: "Тут зрозуміло, які будуть подальші кроки. Перше - це погашення заборгованості, яка не викликала сумнівів ані в "Газпрому", ані у "Нафтогазу"... 1 млрд 450 млн дол. за листопад-грудень. Ця сума повинна бути погашена. І має бути проявлено ​​готовність платити за квітень і травень. Платежі мають розпочатися". Зі слів Купріянова, на даний момент Україна не сплатила 9 млрд 839 млн куб. м газу.

Вчора повідомлялося, що НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром", у рамках тристоронніх переговорів у Брюсселі, розпочали обговорення "пакетної угоди", яка має врегулювати всі аспекти газової суперечки про придбання українською стороною російського газу.

Напередодні глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив про досягнення російською і українською сторонами домовленості не вирішувати газове питання у Стокгольмському арбітражному суді.

Раніше Міллер також заявив, що допускає зниження ціни на газ для України. Крім того, російський газовий монополіст переніс режим передоплати за газ для України на 9 червня.

30 травня "Нафтогаз" перерахував "Газпрому" 786,366 млн дол. за газ, імпортований у лютому-березні 2014 р., повністю сплативши поставки природного газу в Україну за I квартал 2014 р. за ціною 268,5 дол. за тис. куб. м, яка не заперечується "Нафтогазом".