ua en ru

Переговорний процес зі спрощеній системи оподаткування планується завершити 28-29 березня

Переговорний процес щодо реформування спрощеної системи оподаткування планується завершити 28-29 березня. Про це заявив член ради підприємців при Кабінеті міністрів України, учасник робочої групи Андрій Забловскій, передає видання "Комерсант Україна".
Норми концепції реформування спрощеної системи лягли в основу законопроекту Міністра фінансів, який у разі його прийняття може вступити в силу з 2012 року.
Міністерство пропонує поділити платників єдиного податку на кілька категорій. Фізособи-підприємці з річним доходом до 150 мінімальних зарплат (з 1 грудня 2011 р. складе 1,004 тис. грн) будуть платити від 1% до 10% розміру МОЗ; до 600 МОЗ - 2-40%; до 1000 МОЗ - 3% від доходу за умови сплати ПДВ, 5% - без. Останні ставки будуть застосовуватися і для оподаткування юросіб, річний оборот яких не перевищить 3000 МОЗ.
Підприємці з цим не згодні і пропонують встановити розмір оподаткування для 2-4 категорії, виходячи з граничного річного доходу в 1000, 2000 і 5000 МОЗ відповідно.
"Оборот до 600 МОЗ ми пропонуємо виключити. Виходить, що там залишаються практично ті ж 500 тис. грн, які є зараз для того, щоб бути на єдиному податку, але збільшується податкове навантаження, ускладнюється звітність і плюс в уряді забувають про єдиний соцвнески в розмірі 34,7% ", - відзначає глава всеукраїнського об'єднання малого та середнього бізнесу" Фортеця "Оксана Продан.
Урядовий законопроект містить норму, яка частково йде на поступки бізнесу і дозволяє підприємствам включати до валових витрат витрати на купівлю товарів, робіт і послуг у "єдиноподатників", пише видання.
Нагадаємо, що на виключенні цієї норми наполягали підприємці, так як юрособи, які перебувають на загальній системі оподаткування, відмовляються вести з ними діяльність.