ua en ru

Перед банкрутством з банку "Михайлівський" вивели практично усі ліквідні активи, - ФГВФО

Перед банкрутством з банку "Михайлівський" вивели практично усі ліквідні активи, - ФГВФО Фото: активи банку "Михайлівський" знецінені

Активи банку "Михайлівський" знецінилися у 36 разів

Фонд гарантування вкладів закінчив інвентаризацію активів і майна збанкрутілого банку "Михайлівський", за результатами якої активи банку знецінилися у 36 разів. Про це повідомляє прес-служба ФГВФО.

Згідно з повідомленням, "на папері" вартість активів банку перевищила 5 113,52 млн гривень. Однак, за звітами, складеними трьома компаніями-оцінювачами, реальна вартість активів банку не перевищує 138,13 млн гривень. У тому числі у 3,93 млн гривень оцінені кредити фізичних і юридичних осіб, договори відчуження і погашення яких були визнані нікчемними, та які обліковуються на позабалансових рахунках банку. При цьому "на папері" вартість цих активів перевищує 1 895,02 млн гривень.

Таким чином, з усього майна банку можна продати лише власне майно фінустанови (оргтехніка, банкомати), яке оцінене у 30,5 млн гривень. Як показала інвентаризація, на балансі банку немає жодного приміщення або земельної ділянки комерційного призначення, а з транспортних засобів – тільки причіп. 99,8% від загального переліку основних засобів – це майно вартістю до 100 тис. гривень за одиницю.

Інші активи, які є найбільш ліквідними, насамперед кредитні портфелі юридичних і фізичних осіб, в результаті втіленої 19 травня 2016 року (за кілька днів до введення тимчасової адміністрації) схеми, були фактично виведені з банку.

Зокрема, кредитний портфель юридичних осіб, розмір якого у звітності банку становив 1 477,99 млн гривень, був оцінений в 59,47 млн гривень. Такі цифри пояснюються тим, що майже весь кредитний портфель юросіб - кредити, пов'язаних з власником банку компаній на суму 1 212,72 млн гривень, - напередодні визнання банку неплатоспроможним, шляхом фіктивних проводок були виведені з банку. На балансі ж залишилися, наприклад, кредитні договори майже на 1 000 млн гривень, єдиним забезпеченням за якими є землі сільськогосподарського призначення в Макарівському районі Київської області, орієнтовна ринкова вартість яких становить 50 млн гривень. До того ж, діє мораторій на їх продаж.

Крім того, в результаті втіленої схеми якісний кредитний портфель фізичних осіб також виведений на фінансові компанії. Мова йде про понад 110 тис. кредитних договорів на загальну суму 682,30 млн гривень.

Нагадаємо, ФК "Фагор" заявили, що позичальники банку "Михайлівський" повинні виплатити борги на користь компанії.