ua en ru

Пенсії підвищать не всім: кого торкнеться планова індексація з 1 березня

Пенсії підвищать не всім: кого торкнеться планова індексація з 1 березня Фото: пенсії індексують з коефіцієнтом 1,14 тільки для частини пенсіонерів (Віталій Носач, РБК-Україна)

Планову індексацію пенсій з 1 березня 2022 року проведуть з коефіцієнтом 1,14. Але це не означає, що всім пенсіонерам виплати підвищать на 14%.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на проект постанови Кабміну, оприлюднений для обговорення на сайті Федерації профспілок України (ФПУ).

Як зазначили у прес-службі Мінсоцполітики, планується індексувати:

  • страхові пенсії, призначені до 2019 року. При цьому сума підвищення буде не менше 100 грн, а середній розмір підвищення становитиме близько 500 грн;
  • пенсії військовим (середній розмір підвищення становитиме 700 грн);
  • мінімальні розміри пенсій по інвалідності внаслідок аварії на ЧАЕС (середній розмір підвищення становитиме 400 грн) та інші пенсії особам з інвалідністю з числа ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

При цьому близько половини пенсіонерів, які підпадуть під індексацію, отримають підвищення в розмірі 100 гривень.

Також планується:

  • підвищити мінімальну пенсійну виплату для осіб зі страховим стажем 30/35 років та для осіб з інвалідністю І групи, до 2 300 гривень та встановити мінімальну пенсійну виплату для осіб зі страховим стажем меншої тривалості на рівні 2 100 гривень;
  • встановити мінімальний розмір державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, які отримують державну соціальну допомогу, на рівні 2 100 гривень;
  • збільшити допомогу на кожну дитину, яка виховується в багатодітній родині, до 2 100 гривень;
  • встановити до пенсій за зверненнями, що надійшли до 31.12.2021 включно, які не підвищувалися з 01.03.2022, щомісячну доплату в розмірі 135 гривень.