ua en ru

Патріарх Філарет закликав не допустити вигнання УПЦ КП з окупованого Донбасу

Патріарх Філарет закликав не допустити вигнання УПЦ КП з окупованого Донбасу Фото: патріарх Філарет (cerkva.info)

У ОРДЛО релігійні громади повідомили, що вони повинні "зареєструватися за законом республіки"

Патріарх Київський і всієї Руси-України Української Православної Церкви Філарет звернувся до міжнародного співтовариства з проханням не допустити вигнання УПЦ КП з окупованих районів Донбасу. Про це йдеться у відкритому листі до країн-учасниць "Мінського процесу", США, ЄС, ООН і ОБСЄ, розміщеному на сайті УПЦ КП.

"Вимога до релігійних організацій, які діють на території ОРДЛО, "реєструватися за республіканським законодавством" неприйнятно і не може бути виконано, адже це буде означати порушення законодавства України", - заявив Філарет.

Так, він звертається до країн-учасниць "Мінського процесу" та до міжнародного співтовариства із закликом вжити невідкладних заходів з метою не допустити ще більшого порушення принципів релігійної свободи в цьому регіоні.

Філарет повідомляє, що в ОРДЛО було прийнято рішення про те, що релігійні громади, що діють на цій території, повинні зареєструватися за "місцевим законодавством".

Таким чином, релігійні громади в ОРДЛО нібито повинні бути зареєстровані згідно з законом республіки" протягом місяця. В іншому випадку релігійні громади будуть позбавлені прав на землю та майно, у тому числі храми, їх діяльність буде заборонена, а священики - будуть вислані з території республіки".

Нагадаємо, раніше патриарх Київський і всієї Руси-України Філарет висловив упевненість в тому, що Українська православна церква (УПЦ) отримає автокефалію.