ua en ru

В ПАРЄ заявили, що Росія має повернути Польщі уламки літака Качинського

В ПАРЄ заявили, що Росія має повернути Польщі уламки літака Качинського Фото: катастрофа під Смоленськом (Wikimedia Commons/Bartosz Staszewski)

Депутати також закликали РФ проявити повагу до місця катастрофи

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) закликала Росію повернути Польщі уламки літака Ту-154М, що розбився під Смоленськом 10 квітня 2010 року. Представники парламентів Ради Європи на засіданні 12 жовтня в Страсбурзі ухвалили рапорт та резолюцію в цій справі, передає РБК-Україна з посиланням на "Польське радіо".

Як зазначається, підготовка рапорту тривала понад 4 роки. У документі враховано оцінки експертів міжнародного права, які визнали, що, згідно з чиказькою конвенцією, уламки Ту-154М необхідно повернути Польщі.

Зазначено, що це має відбутися в тісній співпраці з польськими експертами, щоб уникнути руйнування потенційного доказового матеріалу.

Депутати також закликали Росію проявити повагу до місця катастрофи.

Зазначимо, літак польського президента Качинського розбився під Смоленськом 10 квітня 2010 року. Всі 96 осіб, що перебували на борту, загинули. Качинський летів на траурні заходи в Катинь, де поховані польські військовослужбовці, розстріляні НКВС СРСР в 1940 році.

Нагадаємо, 8 вересня, польські слідчі завершили огляд уламків Ту-154М у Смоленську, на якому у квітні 2010 року розбився президент Польщі Лех Качинський.

раніше РБК-Україна повідомляло, що Росія застосувала надзвичайні заходи для захисту уламків польського літака Ту-154М в Смоленську. Фрагменти конструкції машини були поміщені у так звану стерильну зону, а район навколо аеропорту контролюється армією і спецслужбами РФ.

Крім того, раніше екс-міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич заявив, що Росія могла підробити чорні ящики з борту ТУ-154М після Смоленської катастрофи.