ua en ru

ПАРЄ продовжила санкції проти делегації РФ до січня 2016 р

ПАРЄ продовжила санкції проти делегації РФ до січня 2016 р Фото: сесія ПАРЄ

При цьому ПАРЄ вирішила не анулювати повноваження російської делегації

Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЄ) продовжила до січня 2016 р. санкції проти делегації Російської Федерації (РФ), прийняті 29 січня 2015 р. За відповідне рішення проголосували 128 з 152 делегатів.

ПАРЄ продовжила санкції проти делегації РФ до січня 2016 р

Фото: результати голосування

За - 128, проти - 11. ПАРЄ продовжила санкції проти РФ. Вони діятимуть до кінця року, але повноваження не анулювала - останній шанс. У січні 2016 новий перегляд.

Posted by Volodymyr Ariev on 24 Июнь 2015 г.

Як наголошується в резюме до проекту резолюції, моніторинговий комітет ПАРЄ висловлює жаль у зв'язку з явним відсутністю прогресу у виконанні Російською Федерацією вимог, висунутих Асамблеєю в січневій резолюції.

Одночасно в ПАРЄ жалкують у зв'язку з рішенням російської делегації призупинити всі офіційні контакти з ПАРЄ до кінця 2015 р. В Асамблеї це розцінюють як явний відмова від пропозиції по продовженню діалогу, що стало одним із аргементів за продовження санкцій ПАРЕ проти РФ.

"Тим не менш, комітет, як і раніше переконаний, що відкритий діалог між Асамблеєю та російської делегацій, як і раніше, важливий для того, щоб знайти міцне рішення, засноване на нормах міжнародного права і принципів, щодо конфлікту в Східній Україні і незаконної анексії Криму", - йдеться в проекті документа.

Тому, на думку моніторингового комітету ПАРЄ, важливо, щоб російський парламент і його делегації в Асамблеї висловили своє зобов'язання вступити в діалог без попередніх умов з дотриманням Росією своїх зобов'язань перед Радою Європи, в тому числі за політику щодо сусідніх держав.

"В якості сигналу про свою прихильність до такого відкритого і конструктивного діалогу з російською делегацією, Парламентська Асамблея, зберігаючи діючі нині санкції, не повинна анулювати на цей раз вже затверджені повноваження російської делегації", - йдеться в проекті документа.

У ході ранкових дебатів з приводу продовження санкцій ПАСЕ проти РФ представники делегації України нагадували, що всупереч вимогам ст минулого резолюції Асамблеї, Росія до цих пір утримує в своїх тюрмах 11 українців, в тому числі делегати ПАРЄ Надію Савченко. Також була підкреслена необхідність відновлення контролю на кордоні, відвід зброї і виведення російських військ. Тільки після цього, відзначали представники української делегації, можна буде говорити про підготовку до виборів на Донбасі за українськими законами. Крім того, представники України знову підняли тему незаконної анексії Криму та порушень прав кримських татар на півострові.

Нагадаємо, наприкінці січня цього року ПАРЄ прийняла резолюцію, в якій позбавила делегацію РФ низки повноважень, в тому числі, і права голосу з-за конфлікту в Україні до квітня 2015 р.

У відповідь на це російська делегація до кінця 2015 р. залишила Асамблею. 20 квітня ПАРЄ перенесла обговорення питання санкцій проти делегації РФ 45на червень.

Зазначимо, сесія ПАРЄ відкрилася 22 червня і триватиме до 26 червня.