ua en ru

ПАРЄ ухвалила резолюцію про мови нацменшин без згадки про Україну

ПАРЄ ухвалила резолюцію про мови нацменшин без згадки про Україну Фото: ПАРЄ (assembly.coe.int)

Питання закону про освіту в доповіді було згадане лише в пояснювальній записці

ПАРЄ сьогодні, 23 січня 2018 року, прийняла резолюцію про мови нацменшин. Про це йдеться в повідомленні на сайті ПАРЄ.

"ПАРЄ закликала держави-члени Ради Європи робити більше для захисту мов меншин і закликала до створення щорічної премії для країн, які активно просувають їх використання", - йдеться в повідомленні.

Як наголошується, в резолюції зазначено, що тільки 25 з 47 держав-членів ратифікували власний статут Ради Європи для заохочення мовного розмаїття.

"Лінгвістичне розмаїття є частиною загального європейського культурного надбання; захист і підтримка розвитку цих мов, отже, є фундаментальною європейською цінністю", - вважають парламентарії.

Разом з тим, як повідомляє УНІАН, питання українського закону про освіту в доповіді про захист мов нацменшин було згадано лише в пояснювальній записці доповідача.

"Новий закон про освіту України в основному розглядає мову, на якій говорять національні меншин як іноземну. Він зобов'язує використовувати офіційну мову в викладанні і тільки деякі суб'єкти можуть потенційно навчатися на офіційних мовах Європейського союзу, починаючи з п'ятого класу, у відповідності з умовами, які все ще непевні і не були з'ясовані. Викладання німецькою, польською, угорською, румунською, болгарською, словацькою чи грецькою мовами
не виправдані тим фактом, що вони є європейськими мовами, а тим, що вони є рідними мовами меншин, які проживають в Україні", - йдеться в доповіді.

Крім того, доповідач зазначив, що "при прийнятті нового законодавства країна не виконує свої міжнародні зобов'язання і стандарти Ради Європи".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українська делегація в Парламентській Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) візьме участь в обговоренні гуманітарної ситуації на Донбасі.