ua en ru

ПАРЄ планує обговорити ситуацію в Україні раніше запланованого

ПАРЄ планує скласти доповідь по Україні та провести дебати вже в січні - раніше, ніж було заплановано. Про це в інтерв'ю Deutsche Welle повідомила одна з доповідачів по Україні в ПАРЄ Маріетта де Пурбе-Люндін.

Вона вважає, що українське головування у Комітеті міністрів Ради Європи, яке завершиться 7 листопада, затьмарила справа екс-прем'єр-міністра України, лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко. Маріетта де Пурбе-Люндін розповіла, що головування України у Комітеті міністрів Ради Європи розпочалося дуже добре. Це було, як відомо, майже півроку тому, 11 травня. Зокрема, де Пурбе-Люндін відзначила конференцію проти насильства над дітьми, що була проведена з ініціативи Києва.

Втім, весь цей позитив був перекреслений тим, як проходив судовий процес над колишнім прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко. Оскільки після цього у Раді Європи Київ почали згадувати виключно у контексті справи Тимошенко, наголошує де Пурбе-Люндін.

Відповідні події в Україні настільки схвилювали членів моніторингового комітету, що вони звернулися із пропозицією скласти доповідь щодо України і провести дебати у ПАРЄ уже у січні - раніше, ніж було заплановано. Щоб підготувати доповідь, доповідачки по Україні Маріетта де Пурбе-Люндін та Майліс Репс відвідають Київ наступного тижня, де зустрінуться з міністром юстиції Олександром Лавриновичем, головою Верховної Ради Володимиром Литвиним.

Доповідачки намагатимуться провести переговори із Президентом України Віктором Януковичем. Поки ж, за словами де Пурбе-Люндін, у неї складається враження, що в Україні багато говорять про реформи, але нічого не роблять.

Окрім цього, де Пурбе-Люндін та Майліс Репс хотіли б зустрітися і з Юлією Тимошенко. Адже коли вони були у Кієві минулого місяця, їм не дозволили відвідати колишнього прем'єра у слідчому ізоляторі.

Маріетта де Пурбе-Люндін також розповіла, що у листопаді-грудні Страсбург має відвідати міністр юстиції України Олександр Лавринович. Його запросили депутати ПАРЄ через те, що в них накопичилося дуже багато запитань щодо функціонування судової ситеми в Україні, наголошує доповідачка.