ua en ru

Парламент звільнив пенсії від оподаткування

Парламент звільнив пенсії від оподаткування Фото: голова ВРУ Андрій Парубій

Закон підтримали 274 депутата ВР

Верховна Рада України скасувала податок на пенсії. За відповідний законопроект №4542 проголосували 274 депутати Ради, передає кореспондент РБК-Україна.

Суть закону про скасування податку на пенсії

Так, законом визначається, що суми пенсій (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання (якщо їх розмір перевищує 10 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність) підлягають оподаткуванню. При цьому пенсії з іноземних джерел (згода на обов'язковість яких надана Радою) підлягають оподаткуванню або не оподатковуються в країні їх виплати.

При цьому норма не застосовується до пенсій, призначених учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 закону україни "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".


Зазначимо, що пенсії, розмір яких перевищує 10 розмірів прожиткового мінімуму, будуть оподатковуватися за ставкою 18%. При цьому в ході розгляду законопроекту з документа була вилучена норма про оподаткування таких пенсій за ставкою 80% замість 15%.

Закон набирає чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування.

Після голосування голова ВР Андрій Парубій закрив вечірнє пленарне засідання парламенту.

Податок на пенсії для окремих категорій громадян

Раніше, 8 серпня 2015 року, Петро Порошенко підписав закон про звільнення від податку пенсій особливих категорій громадян. Зокрема, за словами заступника глави АПУ, не будуть обкладатися податком виплати сім'ям загиблих добровольців АТО з числа начальницького складу.

"Ті сім'ї військовослужбовців, які загинули, пропали безвісти або померли під час Другої світової війни, військовослужбовці, члени партизанського руху, а також сім'ї загиблих під час Другої світової війни із числа особового складу груп самозахисту і так далі. Тобто всі ті, хто воював чи пропав без вести, пенсії, виплати, призначені їх сім'ям, обкладатися не будуть. Також не будуть обкладатися сім'ї осіб рядового начальницького складу, які загинули внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, отриманих під час антитерористичної операції, захисту незалежності і територіальної цілісності України. У тому числі мова йде про тих, хто служив в добровольчих батальйонів", - зазначив заступник глави АПУ.

Нагадаємо, раніше заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Лою заявив, що питання затримки виплати пенсій переселенцям буде вирішено в найближчі тижні.