ua en ru

Парламент Казахстану схвалив поправки в Конституцію, що обмежують владу президента

Парламент Казахстану схвалив поправки в Конституцію, що обмежують владу президента Фото: парламент Казахстану

Відповідний законопроект передбачає 26 поправок в 19 статей Конституції Казахстану

Парламент Казахстану в понеділок, 6 березня 2017 року, у другому остаточному читанні прийняв поправки до Конституції і затвердив пропозицію президента країни Нурсултана Назарбаєва розподілити частину президентських повноважень між парламентом і урядом, передає Tengrinews.

Так, представлений президентом законопроект передбачає 26 поправок у 19 статей Конституції.

Зокрема, зміни до Конституції передбачають посилення ролі нижньої палати парламенту (мажилісу) при формуванні уряду, а також посилення контролю парламенту і палат за діяльністю уряду та його членів.

Підкреслюється, що істотна зміна стосується пункту 1 статті 70 Конституції, відповідно до якого уряд складає свої повноваження перед новообраним парламентом, а не перед новообраним президентом країни, як це було раніше.

Одне з нововведень передбачає, що голова уряду вносить подання щодо кандидатур нових міністрів президенту після консультацій з парламентом, за винятком кандидатур на посади міністрів закордонних справ і оборони.

Також уряду Казахстану передаються повноваження щодо затвердження державних програм, єдиної системи фінансування та оплати праці працівників усіх органів, які утримуються за рахунок державного бюджету.

"Проектом виключається право глави держави скасовувати або припиняти дію актів уряду і прем'єр-міністра. Тим самим всю повноту відповідальності за свої акти буде нести сам уряд", - підкреслив голова спільної комісії Нурлан Абдіров.

При цьому за президентом Казахстану законодавчо закріплюється право визначення пріоритету розгляду законів. Закони, які президент називає пріоритетними, повинні бути розглянуті парламентом Казахстану протягом двох місяців.

Нагадаємо, раніше Назарбаєв заявив, що програму перерозподілу повноважень між гілками влади винесуть на всенародне обговорення.