ua en ru

Парламент Німеччини не пізніше 17 червня внесе поправки до законодавства про відмову від атомної енергії

Канцлер ФРН Ангела Меркель і прем'єр-міністри федеральних земель погодили графік переходу країни до нової енергетичної стратегії, передає Deutsche Welle. Уряд ФРН і влада федеральних земель вважають за необхідне якомога швидше відмовитися від використання атомної енергії. Передбачається, що бундестаг і бундесрат не пізніше 17 червня внесуть відповідні поправки в законодавство і таким чином поступова відмова Німеччини від використання атомної енергії буде поставлена на "міцну правову основу", заявила А.Меркель. Одночасно на голосування в парламенті будуть винесені законопроекти про розвиток альтернативної енергетики.

Мова йде не тільки про відмову від атомної енергетики, а й про "гарантії енергопостачання країни" після відключення всіх атомних електростанцій. Багато деталей майбутнього процесу ще не визначені, але й офіційний Берлін, і федеральні землі мають намір "якомога швидше відмовитися від ядерної енергії та перейти до енергозабезпечення з поновлюваних джерел", підкреслила А.Меркель.

У Берліні вже висловлювали бажання відмовитися він атомної енергії після катастрофи в Японії. Так, президент антимонопольної служби ФРН Андреас Мундт висловив думку, що така відмова може сприятливо позначитися на конкуренції в енергетичній сфері. За його словами, це призведе до ослаблення влади так званої "великої четвірки" - енергетичних концернів RWE, E. On, Vattenfall і EnBW, які контролюють від 80% до 85% німецького ринку. На думку голови антимонопольного відомства, в результаті відмови від атомної енергії на ринок можуть вийти нові компанії, які працюють у галузі альтернативної енергетики, і відвоювати значну частку, передає РБК.
14 березня 2011 р. влада Німеччини оголосила про відстрочення на три місяці прийняття рішення з продовження термінів експлуатації атомних електростанцій (АЕС). У результаті 7 з 17 АЕС в Німеччині виявилися закриті, щонайменше, на три місяці, протягом яких діє мораторій. Влада Німеччини пішла на цей крок у світлі останніх подій у Японії і аварії на атомному комплексі "Фукусіма-1".

RWE