ua en ru

П.Шмітт підписав нову конституцію Угорщини

Президент Угорщини Пал Шмітт підписав нову конституцію країни. Підписання проходило в урочистій обстановці в палаці Шандора. Церемонія підписання транслювалася в прямому ефірі національного телебачення. Представників незалежних ЗМІ на церемонію не допустили, передає РБК.
Конституція була прийнята парламентом Угорщини тиждень тому. Конституційну більшість при голосуванні забезпечила право-консервативна коаліція. Представники інших політичних сил відмовилися від участі в голосуванні. Основний закон був прийнятий незважаючи на заперечення правозахисників та опозиційних політиків. Вони стверджують, що нова угорська конституція в тому вигляді, в якому він приймається і підписується Президентом не здатна повною мірою захистити цивільні права. Особливу заклопотаність у противників нової конституції викликають порушення права на аборт і справедливість вироків судів.
Нарікання і невдоволення нова конституція викликала не тільки всередині країни, але і за її межами. Країнам Євросоюзу, повноправним членом якого є і Угорщина, не сподобалося відсутність достатніх гарантій забезпечення прав і свобод громадян, а так само норми, що дозволяють правлячій партії "Угорський громадянський союз" блокувати роботу уряду.