ua en ru

Очікування бізнесу щодо припливу інвестицій зростають другий квартал поспіль, - опитування НБУ

Очікування бізнесу щодо припливу інвестицій зростають другий квартал поспіль, - опитування НБУ Фото: українські компанії стали більш впевненими у своїх фінансових можливостях (pixabay.com)

Також оптимістично оцінюють підприємці фінансово-економічний стан своїх компаній

Другий квартал поспіль зростають очікування підприємств щодо збільшення обсягів залучення іноземних інвестицій - баланс відповідей підвищився до 18,1% у порівнянні з 10,3% у II кварталі поточного року. Про це свідчать дані опитування керівників підприємств, проведеного Національним банком України.

Згідно з результатами опитування, п'ятий квартал поспіль керівники підприємств позитивно оцінюють фінансово-економічний стан своїх підприємств - баланс відповідей підвищився до 7,2% (у II кварталі 2017 - 6,1%). При цьому найбільш успішними свої підприємства вважають керівники сільськогосподарських, торгових та переробних компаній. Найнижчі оцінки серед респондентів - представників добувної промисловості, енерго - і водопостачання.

В той же час все більша кількість опитаних керівників впевнено поліпшення фінансово-економічного стану підприємств у наступні 12 місяців (баланс очікувань зріс до 17,8%). Підвищили очікування респондентів добувної та переробної промисловості, транспорту та зв'язку, а також інших видів діяльності. Найвищі очікування у підприємств переробної промисловості (баланс відповідей - 28,4%), найнижчі - енерго - і водопостачання (мінус 9,7%).

Крім того, дещо знизилися очікування того, що компанії в майбутньому році будуть мати потребу в позикових засобах - баланс відповідей знизився до 37,8% (у II кварталі 2017 – 38,5%). Більше в запозиченнях потребують підприємства будівельної галузі, найменше - підприємства сільського господарства (баланс відповідей відповідно 37,8% і 23,3%).

Частка підприємств, які планують брати банківські кредити, залишилася практично на рівні попереднього кварталу - 38,5% (у II кварталі 2017 - 38,2%). У той же час частка респондентів, які мають намір залучати фінансування в національній валюті, зменшилася до 81,5%. Найбільш налаштовані брати кредити в національній валюті керівники підприємств сільського господарства, торгівлі, енерго - і водопостачання.

Нагадаємо, у вересні, четвертий місяць поспіль, банківська система продовжила нарощувати кредитний портфель у національній валюті - він виріс на 1,4%, завдяки рівномірному зростанню кредитування корпоративного сектора, так і домогосподарств.