ua en ru

Гривневі депозити населення у вересні збільшилися на 1,6%

Гривневі депозити населення у вересні збільшилися на 1,6% Фото: банки відновлюють кредитування (фото з відкритих джерел)

Валютні вкладення корпоративного сектора виросли на 1,9%

За підсумками вересня 2017 депозитний портфель банків збільшився як у національній, так і в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті). Про це свідчать попередні дані "Грошово-кредитної статистики" за вересень 2017 року від Національного банку України.

Згідно з даними регулятора, залишки за депозитами в національній валюті зросли на 1,1%, в першу чергу, завдяки зростанню депозитних вкладів населення - на 1,6%. Депозитні вкладення корпоративного сектора в національній валюті за підсумками вересня збільшилися на 0,7%.

Що стосується заощаджень в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті), то їх приріст за підсумками вересня поточного року склав 0,8% і майже повністю зумовлювався зростанням депозитів корпоративного сектора - на 1,9%.

У вересні, четвертий місяць поспіль, банківська система продовжила нарощувати кредитний портфель у національній валюті - він виріс на 1,4%, завдяки рівномірному зростанню кредитування корпоративного сектора, так і домогосподарств.

Зокрема, залишки за гривневими кредитами, наданими корпоративного сектору, збільшилися на 1,4% , сектора домашніх господарств - на 1,5%. У той же час залишки за кредитами в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) зменшилися.

У вересні сталося незначне зростання вартості банківських кредитів в національній валюті. За підсумками місяця їх вартість для бізнесу зросла на 0,6 в. п., для домашніх господарств - на 1,3 в. п. При цьому вартість нових кредитів в іноземній валюті для бізнесу скоротилася на 0,5 в. п.

Поступово продовжувала знижуватися вартість окремих банківських депозитних продуктів, як для населення, так і для бізнесу. Зокрема, за підсумками вересня істотно знизилася ставка за вкладами громадян у національній валюті (на 0,8 в. п. до 10,6%) та за вкладами бізнесу в іноземній валюті - на 0,7 в.п. до 1,9%).

Грошова маса збільшилася на 1,7% перевищивши 1 трлн гривень, що було обумовлено зростанням залишків за депозитами (на 2,6%).

Нагадаємо, інфляція в Україні у вересні склала 2%.