ua en ru

Відсторонення глави "Укрінтеренерго" пов'язане з відмовою Романенко підписувати договір з кіпрською компанією, - експерт

Поставки російської електроенергії можуть викликати такий же скандал, як і з південноафриканським вугіллям, оскільки в схему постачань намагаються включити сумнівного посередника, на цей раз - кіпрську офшорну компанію. Таку думку висловив експерт в області енергетики, член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

На думку Корольчука, лобіювання кіпрської компанії Perlisio Enterprises Limited, швидше за все, йде з українського боку, а не з російського.

"З боку Росії вимога була одна - забезпечити постачання електроенергії в Крим", - зазначив Корольчук. Він також не виключає, що дозвіл Кабміну на імпорт російської електроенергії будь-яким приватним компаніям було підготовлено, в першу чергу, для допуску саме Perlisio. Корольчук зазначив, що не володіє інформацією, кому саме належить компанія і хто лобіює її участь.

Експерт припустив, що відсторонення голови "Укрінтеренерго" Ігоря Романенка пов'язане саме з його відмовою підписувати даний договір і небажанням повторити долю попереднього керівника Володимира Зіневича, який був затриманий по кримінальній справі щодо закупівлі вугілля у ПАР. "Мабуть, Зіневича змогли переконати, що все буде добре. З Романенко цей фокус не пройшов, він вважав за краще піти, але не брати участь в сумнівною схемою", - підкреслив Корольчук.

"Дивує, що організація імпорту електроенергії з Росії проходить приховано, закулісно. Нинішня влада нещадно критикувала подібні схеми в газовій сфері. А зараз введення підозрілих посередників з постачання електроенергії - вже ніби і нормальна справа, яка нікого не дивує.

Абсолютно незрозуміло, чому імпортом з боку України не могла б займатися державна компанія " Укрінтеренерго, в чиї функції якраз входять імпортно-експортні операції в сфері енергетики. Участь кіпрських посередників все більше знижує довіру до дій уряду", - зазначив експерт.

Корольчук не виключає, що крім кіпрської компанії, право імпортувати електроенергію отримають і інші компанії. "Я не проти імпорту. Я та інші мої колеги з літа попереджали про те, що ситуація в енергетиці може бути критичною у зв'язку з дефіцитом вугілля. Нас не чули. Зараз нас може врятувати тільки імпорт", - підкреслив Корольчук.

Нагадаємо, раніше в ЗМІ з'явилася інформація про те, що постачати електроенергію з Росії має намір кіпрська Perlisio Enterprises Limited, яка у своєму листі посилалася на те, що представляє інтереси російської компанії "Інтер РАО". Пізніше сама "Інтер РАО" спростувала цю інформацію. Скандалу з кіпрською компанією передував скандал з компанією "Энергомережа", якою Мінпаливенерго видала дозвіл на імпорт російської електроенергії незважаючи на те, що вона не мала досвіду подібної діяльності.

Також зазначимо, що 22 грудня в. о. голови "Укрінтеренерго" призначений Валентин Рибачук у зв'язку з госпіталізацією Ігоря Романенка.