ua en ru

Негативні підсумки референдуму по бюджетному пакту ЄС в Ірландії можуть серйозно підірвати віру інвесторів в ініціативи ЄС, - експерт

Поки ринки стежать за ситуацією навколо Греції, розмірковуючи про можливість її виходу з зони євро, долю валютного союзу можуть вирішити жителі іншої проблемної країни - Ірландії. Уже в четвер їм належить визначити, чи згодні вони прийняти умови Європейського бюджетного пакту, що став каменем спотикання при обговоренні шляхів виходу ЄС з боргової кризи. Провал голосування може серйозно підірвати віру інвесторів в законодавчі ініціативи ЄС і спровокувати паніку на фондових ринках.

Референдум про приєднання до Бюджетного пакту намічений на 31 травня. Ірландія - єдина країна Європи, яка законодавчо зобов'язана запитати думку громадян щодо подібного питання, однак результат має важливе значення. Провал голосування буде фактично означати ослаблення позицій канцлера Німеччини Ангели Меркель в її суперечці з Президентом Франції Франсуа Олландом, який закликає пригальмувати з економією на території всієї зони євро.

Варто зазначити, що думка ірландців з приводу нав'язуваної німцями бюджетної дисципліни сильно різниться. Згідно з останніми опитуваннями громадської думки, 60% жителів країни висловлюються за підтримку Бюджетного пакту, проте подібні індикатори суспільного настрою вже довели в Ірландії свою неспроможність. В рамках референдумів про прийняття поправок до конституції 2001 та 2008 років опитування громадської думки також обіцяли позитивний результат, проте на практиці підсумок виявився протилежним.

На підтримку позитивного рішення на поточному референдумі виступив прем'єр-міністр країни Енда Кенні, який закликав ірландців довести світові свій подальший настрій на євроінтеграцію і дотримання всіх правил гри, що диктуються Брюсселем. "В ході своїх останніх візитів до США, Китай і багато інших країн я не раз чув від місцевих політичних діячів та бізнесменів те, що вони хочуть визначеності з приводу подальшої долі Ірландії в зоні євро. Проголосувавши "так", ви надасте їм повну впевненість і ще раз підтвердите інвесторам те, що Ірландія є стабільною країною", - заявив політик. Кенні попередив співгромадян про те, що негативний підсумок голосування не дозволить Ірландії в наступному році скористатися послугами Європейського фонду стабільності (ESM), коли поточна європейська програма фінансової підтримки країни вже підійде до кінця.

Негативні підсумки референдуму, відзначають експерти, самі по собі не здатні зірвати прийняття Бюджетного пакту - для успішного проведення законопроекту необхідно позитивне рішення 12 держав ЄС. Проте демарш Дубліна матиме ефект вибуху бомби. "Реакція ринків на можливу відмову Ірландії ратифікувати Бюджетний пакт буде дуже жорсткою. По суті, таке рішення буде означати неможливість для країни користуватися ESM, значить, уже в наступному році у Дубліна закінчаться гроші і він піде по стопах Греції. Більш того, негативний результат може вплинути на рішення інших країн і посилити позиції лівоцентристських сил в Німеччині і у Франції. Канцлер Ангела Меркель позбудеться підтримки в питанні жорсткого дотримання бюджетної дисципліни. Не думаю, що Європі зараз підуть на користь такі політичні розбіжності", - сказав головний економіст Berenberg Bank Хольгер Шмідінг.

Нагадаємо, бюджетний пакт зобов'язує його учасників мати профіцитний або хоч би бездефіцитний бюджет, причому цьому правило має бути закріплене законодавчо. Витрати держав-учасників пакту не можуть перевищувати його доходи більш ніж на 0,5% ВВП. Порушникам загрожує крупний штраф (до 0,1% ВВП), кошти від якого повинні прямувати в Стабфонд Євросоюзу. Додатково наголошується, що країни, державний борг яких перевищує 60% ВВП, зобов'язуються знижувати його як мінімум на 5% в рік.

Раніше член виконавчого комітету Європейського центрального банку Йорг Асмуссен заявив, що положення бюджетного пакту Євросоюзу не будуть переглянуті.