ua en ru

Положення бюджетного пакту Євросоюзу не будуть переглянуті, - член правління ЄЦБ

Бюджетний пакт Європейського союзу не буде переглянутий в бік посилення, ні в бік пом'якшення вимог, проте можливе додавання нових пропозицій по зростанню економіки. Про це повідомив член виконавчого комітету Європейського центрального банку (ЄЦБ) Йорг Асмуссен, передає Reuters.

Заява Асмуссена стала реакцією на заклик Президента Франції Франсуа Олланд переорієнтувати угоду на економічне зростання, а не концентруватися тільки на скороченні державних витрат. За словами Асмуссена, не варто розмежовувати антикризові заходи і заходи, спрямовані на зростання економіки, оскільки ЄС зацікавлений і в тому, і в іншому.

До додаткових заходів стимулювання економічного зростання Асмуссен, в першу чергу, відніс реформи на ринку товарів і послуг, а також на ринку праці. Фінансувати подібні реформи Асмуссен пропонує за рахунок ресурсів Європейського інвестиційного банку або особливого інструмента - його проектних облігацій, випущених для залучення коштів.

За словами члена правління ЄЦБ, основним завданням на даний момент є не стимулювання економічного зростання в короткостроковій перспективі шляхом фінансуються за рахунок позик програм, а створення потенціалу зростання.

Також Асмуссен зазначив, що нестандартні заходи, прийняті ЄЦБ для бобри з кризою, зокрема програма надання комерційним банкам дешевих кредитів строком на 3 роки, можуть бути скасовані одразу ж, як тільки будуть усунені ризики, що загрожують цінової стабільності. В даному випадку ЄЦБ зможе повернути виділені кошти за рахунок інструментів абсорбування ліквідності.

Нагадаємо, бюджетний пакт Євросоюзу 2 березня 2012 р. підписали 25 з 27 держав-членів ЄС. Свої підписи під документом не поставили глави Чехії та Великобританії.