ua en ru

Скасування мита на імпорт феросплавів погубить вітчизняну феросплавну промисловість, - експерти

Скасування мита на імпорт феросплавів в Україну остаточно поховає вітчизняну феросплавну промисловість. Таку думку висловив колишній заступник міністра промполітики Сергій Грищенко, коментуючи законопроект про введення нульового мита на імпорт феросплавів, зареєстрований у Верховній Раді.

«Я б ще зрозумів, якби мова йшла про скасування мита на ті види феросплавів, які в Україні не виробляються. Але автори законопроекту пропонують звільнити від сплати мита всі без винятку феросплави, а це явно суперечить інтересам українських виробників. Звичайно, необхідно враховувати інтереси споживачів феросплавної продукції - металургійних підприємств, але не можна забувати і про те, що феросплавна підгалузь є невід'ємною частиною вітчизняного гірничо-металургійного комплексу, а значить, її інтереси нерозривно пов'язані з інтересами ГМК», - сказав Грищенко.

На його думку, поява подібних законопроектів пов'язана з міжкорпоративними війнами. «Давно відомо, що в таких війнах переможців не буває, а є тільки переможені. Я думаю, що пора на рівні держави з цією «корпоративщина» закінчувати і навести порядок», - підкреслив Грищенко.

Віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) Мирослав Табахарнюк також вважає, що в ставленні держави до вітчизняного виробника завжди повинен бути присутнім здоровий протекціонізм. «Якщо при вступі в СОТ у нас не було зафіксовано зобов'язань про скасування мита на імпорт феросплавів, ми зобов'язані скористатися цією ситуацією і зберегти мито на даний вид продукції. Це буде справедливо по відношенню до українських виробників феросплавів», - зазначив він.

Табахарнюк також сказав, що УСПП на експертному рівні відстежує ситуацію з імпортом тієї чи іншої продукції на територію Україну. «В даному випадку я бачу, що запропонований законопроект є елементом конкурентної боротьби між українськими виробниками феросплавів та їх конкурентами - імпортерами. Це боротьба за місце під сонцем. При цьому доводиться визнати, що наші депутати не звикли радитися з галузевими експертами і часто відстоюють вузькі інтереси окремих учасників ринку, в даному випадку законопроект працює виключно на користь імпортерам», - додав віце-президент УСПП.

Нагадаємо, у ВР зареєстрований законопроект №11042 про внесення змін до Митного тарифу, затвердженого законом «Про Митний тариф України» (щодо ставок ввізного мита на феросплавну продукцію), яким пропонується встановити нульову ставку мита на феросплавну продукцію, імпортовану в Україну. Автор законопроекту - нардеп від Партії Регіонів Дмитро Шпенов.

У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що необхідність його прийняття зумовлена несприятливою кон'юнктурою, що склалася на світових ринках сталі, на які орієнтовано переважна більшість вітчизняних металургійних підприємств. «Одним з основних видів металургійної сировини, безпосередньо впливають на собівартість готової сталі і прокату, є феросплавна продукція. На сьогодні ставки ввізного мита на різні види феросплавів складають 2-5,5%. Скасування ввізного мита на феросплави, які є сировиною для виплавки сталі, дозволить диверсифікувати джерела поставок сировини, підвищити цінову конкурентоспроможність українських металургійних комбінатів, у тому числі в частині легованих сталей», - сказано в документі.

Також відзначимо, що 12 червня Українська асоціація виробників феросплавної продукції (УкрФА) направила лист до Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) і в Міжвідомчу комісію з міжнародної торгівлі (МКМТ) з проханням відкрити спеціальне розслідування відносно агресивного імпорту феросилікомарганцю в Україну. У листі УкрФА сказано, що зростання імпорту феросилікомарганцю до України в 2011 р., порівняно з 2010 р., склав 144%. Як наслідок, національні виробники феросилікомарганцю були змушені (у 2011 р. порівняно з 2010 р.) зменшити обсяги виробництва даного сплаву на 11%, знизити завантаження виробничих потужностей на 13%. У 2011 р., порівняно з 2010 р., частка національного виробника у споживанні феросилікомарганцю українськими метпідприємствами знизилася на 43%, рентабельність українських виробників феросилікомарганцю скоротилася на 49%, фінансовий результат діяльності українських феросплавних заводів, що виробляють феросилікомарганець, впав на 62%. Рівень зайнятості працівників українських виробників феросилікомарганцю зменшився на 13%. 10 липня лист УкрФА з аналогічним проханням було направлено до МЕРТ і МКМТ - щодо розслідування агресивного імпорту феросиліцію.