ua en ru

УкрФА просить МКМТ почати розслідування імпорту ферросилікомарганцю

Українська асоціація виробників феросплавів (УкрФА) надіслала лист в Міжвідомчу комісію з міжнародної торгівлі (МКМТ, голова комісії - міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко), в якому просить МКМТ відкрити спеціальне розслідування агресивного імпорту ферросилікомарганцю до України.

Як мовиться в листі УрФА, зростання імпорту феросилікомарганцю до України в 2011 році порівняно з 2010 роком склало 144%. Через це національні виробники ферросилікомарганцю були вимушені (у 2011-му році порівняно з 2010-м роком) зменшити обсяги виробництва даного сплаву на 11%, понизити завантаження виробничих потужностей на 13%. У 2011-му році порівняно з 2010-м роком частка національного виробника в споживанні ферросилікомарганцю українськими метпідприємствами знизилася на 43%, рентабельність українських виробників ферросилікомарганцю скоротилася на 49%, фінансовий результат діяльності українських феросплавних заводів, що виробляють ферросилікомарганець, впав на 62%. Рівень зайнятості працівників українських виробників ферросилікомарганцю зменшився на 13%. При цьому залишки готової продукції виросли на 70%.

УкрФА звертає увагу на те, що до теперішнього часу відповідні органи державної влади ухилялися від захисту національних виробників феросплавів, прикриваючись захистом споживачів феросплавів - металургійних підприємств, що займають монопольне положення в плані споживання феросплавної продукції. При цьому ігнорувався той факт, що в собівартості металургійної продукції питома вага витрат на феросплави складає близько 1%, і ціна сплавів об'єктивно не може робити скільки-небудь помітного негативного впливу на економічний стан метпідприємств.

Особлива увага в листі УкрФА приділяє тому факту, що українські виробники феросплавів є градоутворювальними підприємствами для крупних населених пунктів. Отже, держава не повинна ухилятися від участі в рішенні соціально-економічних проблем низки регіонів країни.

З метою збереження вітчизняної феросплавної галузі, робочих місць в ній для забезпечення стабільності надходжень податків в державний і місцеві бюджети, Українська асоціація виробників феросплавів просить Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) і Міжвідомчу комісію з міжнародної торгівлі (МКМТ) відповідно до закону України "Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту до України" почати розслідування агресивного імпорту ферросилікомарганцю до України.