ua en ru

Скасування конституційної реформи 2004 р. призвело до концентрації влади в одних руках, - Медведчук

Скасування конституційної реформа 2004 р. призвело до концентрації влади в одним руках, що відкинуло Україну на кілька років назад до авторитаризму. Про це заявив лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук, передає прес-служба.

«Повіривши політикам, народ заплатив надто високу ціну. Досі Україна не може вийти на економічні показники 2004 року, коли зростання економіки становило 12,4%. Якщо і цього разу народ повірить і допустить підміну, він заплатить втратою державного суверенітету. Повернення до парламентсько-президентської форми правління - реальний дієвий вихід з політичної та соціально-економічної кризи. Це дозволить обмежити владу президента і розширить повноваження парламенту. Система стримування і противаг у вигляді парламентсько-президентської форми правління здатна назавжди виключити можливість громадянського протистояння як наслідок абсолютної концентрації влади в одних руках», - сказав він.

«Український вибір » пропонує формулу виходу з кризи: прийняти підготовлені «Українським вибором» проекти змін до Конституції та закону «Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою», який забезпечує безпосереднє право народу управляти країною; винести на референдум питання щодо вибору вектора зовнішньоекономічної інтеграції Україна; відновити парламентсько -президентську форму правління.

«Діюча в Україні більше 17 років Конституція містить всі ті норми, які євроінтегратори з кон'юнктурних міркувань називають «європейськими», але тільки від нас з вами залежить, як ці норми і положення виконуються. Ми повинні змусити будь-яку владу дотримуватися букви закону», - підкреслив Медведчук.