ua en ru

Відмова в політичному притулку Шкілю говорить про зміну ставлення до України, - експерт

Відмова Чехії в наданні політичного притулку колишньому нардепу від «Батьківщини», колишньому лідеру УНА-УНСО Андрію Шкілю свідчить про зміну ставлення Європи до України, вважає директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський

«Зараз Європа прийшла до того, що не просто так всім, хто втік з України, роздавати політичний притулок. Кожен випадок буде розглядатися індивідуально. І це один з елементів позиції Євросоюзу щодо України. Тим більше, враховуючи, що Єврокомісія вже рекомендувала підписати Угоду про Асоціацію з Україною. У такій ситуації було б дивно, якби Чехія зайняла таку позицію, ніби в Україні переслідують людей за політичними мотивами. Це один з елементів загальноєвропейської позиції щодо української влади в цілому», - сказав Погребинський.

У той же час, він висловив здивування тим, що Шкіль втік з України і просив політичного притулку. «У Шкіля були проблеми, але дуже давно. Чому він взагалі виїхав з країни і просить політичного притулку? Я не розумію, адже була навіть інформація прокуратури, що до нього претензій немає. Та й які підстави визнавати, що він піддавався політичним переслідуванням? В Україні залишилося дуже багато його соратників по опозиції, які ведуть себе набагато більш радикально, у них набагато більше приводів бігти з країни», - зазначив політолог, додавши, що в даному випадку Чехія продемонструвала простий здоровий глузд.

У той же час, підкреслив Погребинський, якби в Україні існували політичні переслідування, то парламентська більшість легко позбавляло б будь-якого опозиційного діяча депутатської недоторканності. «Можливо, я чогось не знаю. Але якщо виходити з того, що я знаю, мені взагалі здається дивним, що Шкіль просив політичного притулку в Чехії», - резюмував експерт.

Читайте також: Шкіль проситиме політичного притулку у Франції, - адвокат