ua en ru

Від Midland Group вимагають втричі більшої компенсації за зрив операції з продажу "Запоріжсталі"

Вчора сталі відомі подробиці судового розгляду у Високому суді Лондона, розпочатого кіпрською компанією Luxe Holdings, яку пов'язують з сім'єю Ріната Ахметова, відносно колишніх власників холдингу Едуарда Шифріна і Олексія Шнайдера, пише «Комерсант-Україна».

На сайті Британського і Ірландського інституту правової інформації (BAILII) опублікована розшифровка судової справи у Високому суді Лондона про законність продажу в травні поточного року холдингу "Запоріжсталь", основним активом якого є однойменний меткомбінат в Україні. Позов подала компанія Luxe Holdings (Luxe). Її інтереси в суді представляла юридична фірма White & Case LLP. На стороні відповідача - Midland Resources Holding Ltd Е.Шифріна і О.Шнайдера - виступали два адвокати, яких консультувала компанія Allen & Overy. У обох юридичних фірмах вчора підтвердили достовірність опублікованої на сайті BAILII розшифровки судового засідання, але від докладніших коментарів відмовилася. У прес-службах Р.Ахметова і Midland Group коментувати позов також не стали.

Як випливає з матеріалів справи, 4 травня Luxe уклала угоду про придбання 20 компаній Midland Resources Holding Ltd, яка, у свою чергу, володіла 50% холдингу "Запоріжсталь". На той момент Midland на паритетних початках контролювали Е.Шифрін і члени його сім'ї, з одного боку, і О.Шнайдер - з іншого. Операцію вартістю 690 млн дол. повинні були закрити до 31 травня. Проте 19 травня Р.Ахметову подзвонив Е.Шифрін і повідомив, що операція не відбудеться. Того ж дня угода про продаж частки в "Запоріжсталі" була підписана з російською компанією "Трійка Діалог", що виступила на користь неназваних клієнтів. "Трійка Діалог" зобов'язалася викупити частку в активі за 850 млн дол. 20 травня Р.Ахметову подзвонив один з керівників групи Індустріалбанка (володіє 50% групи "Запоріжсталь") і повідомив, що також вирішив продати свою частку новому покупцеві "спільно і одночасно з Midland". Операція, яку фінансував російський ВЕБ, була закрита 26 травня, не дивлячись на те що ще 18 травня представник Midland підтвердив зобов'язання компанії за угодою з Luxe. Джерела в Індустріалбанку раніше говорили, що викуп їх частки в "Запоріжсталі" повинен бути за ціною не нижче за ту, що сплачена за частку Midland. Таким чином, важ холдинг був оцінений в 1,7 млрд дол.

Холдинг "Запоріжсталь" володіє 96,6% акцій однойменного меткомбіната, 41% акцій "Запоріжкокса" і 29% акцій Запорізького залізорудного комбінату. Контролює Запорізький вогнетривкий завод, Луганський трубний завод і "Трубосталь", а також декілька ломоперероблюючих підприємств, збагачувальну фабрику "Шолоховська" (Ростовська область, РФ), мережу трейдингових компаній і металобаз в СНД та інших країнах. Фінансові показники не розголошуються.

Luxe звернулася до суду відразу після отримання письмового підтвердження про небажання Midland виконати свої зобов'язання за укладеною раніше угодою і відмови компанії повідомити, хто є новим покупцем. 26 травня суд заборонив будь-які операції з російських і українських активах Midland. 14-15 липня відбулися слухання у справі, в ході яких Luxe відмовилася від раніше пред'явленої вимоги в судовому порядку зобов'язати Midland виконати умови договору і зараз розраховує на компенсацію упущеної вигоди з урахуванням того, що частка Midland в "Запорожсталі" була оцінена в 850 млн дол. Різниця пропозиції Luxe і "Трійка Діалог" склала 160 млн дол. Midland вже виплатила штрафні санкції у розмірі 50 млн дол.

Luxe наполягає на доплаті від Midland ще 110 млн дол.