ua en ru

Зупинка ЗЗФ і СЗФ інспірована бенефіціарами енергокомпаній, - експерти

Вимушена зупинка Запорізького (ЗЗФ) і Стаханівського (СЗФ) заводів феросплавів, що відбулася через необгрунтовано високої ціни на електроенергію, призведе до складних економічних і соціальних наслідків, упевнені експерти.

На даний час тариф на електроенергію для феросплавних заводів України становить 93 дол за МВт/год. Водночас як іноземні конкуренти українських феросплавних підприємств працюють за тарифами, які знаходяться в межах від 20 до 65 дол. за МВт/год.
Відповідаючи на питання, чиї дії могли призвести до зриву виконання розпорядження Президента України та постанови Кабінету міністрів України щодо встановлення економічно обгрунтованої ціни на електроенергію для феросплавних підприємств, виконавчий директор Української Асоціації виробників феросплавів (УкрФА) Сергій Кудрявцев, припустив, що в першу чергу - це компанії, що генерують електроенергію та їх менеджмент.

30 серпня Президент України Віктор Янукович дав письмове доручення (№ 1-1/2340) Кабміну, в якому зажадав до 1 жовтня вжити заходів по "розробці та впровадженню справедливих тарифів для великих електрометалургійних підприємств".

1 жовтня ц.р. Кабмін прийняв постанову № 912 "Деякі питання забезпечення стабілізації роботи електрометалургійних підприємств". Документ зобов'язував в період з 1 жовтня 2012 р. з 1 березня 2013 р. продавати їм електроенергію за "оптовою ринковою ціною без урахування обсягу дотації для компенсації втрат, пов'язаних з постачанням електричної енергії за регульованим тарифом".

Станом на 17 грудня 2012 р. вказана постанова не виконується. У силу цього, вимушено зупинені виробничі потужності ЗЗФ і СЗФ. На думку фахівців, зупинка роботи підприємств може призвести до незворотних наслідків.

При цьому представники профільних наукових кіл впевнені, що подібні дії бенефіціарів енергогенеруючих компаній мають мотиви, далекі від виробничо-економічних, в їх основі лежать міркування іншого характеру.

"Чи вигідна зупинка феросплавних заводів енергокомпаніям, що поставляють електроенергію на ці заводи? Елементарна економічна логіка підказує, що для енергокомпаній вельми вигідно мати всередині країни великих платоспроможних покупців. Економічна арифметика говорить про наступне. Внутрішній тариф на електроенергію для феросплавних заводів нині становить 93 дол. за МВт/год, експортний тариф - близько 60 дол., а собівартість 1 МВт/год електроенергії знаходиться в межах 50-57 дол. Тому в даній ситуації пропозиції феросплавників про зниження внутрішнього тарифу до рівня експортного тарифу представляється досить розумним компромісом", - вважає кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки промисловості Національної металургійної академії України Андрій Педько

При цьому фахівці нагадують про соціальні наслідки вимушеної зупинки двох із трьох вітчизняних феросплавних заводів. А також про те, що через припинення роботи ЗЗФ і СЗФ зупиняться підприємства-підрядники.

"Напевно, не можна передбачити всіх соціальних наслідків для міст, в яких розташовані дані підприємства, але розглядати їх зупинку, як позбавлення роботи 3,5 тисяч осіб, неправильно. Це не тільки співробітники підприємства, це їх сім'ї, жителі міста, люди, задіяні в виробничому процесі феросплавних підприємств. Енергетики, експедитори, перевізники, дистрибутивні організації, тобто всі ті, хто отримував кошти для життя завдяки діяльності даних підприємств. Це буде ланцюгова реакція для Стаханова та Запоріжжя.Особливо на тлі прикладу Запорізького алюмінієвого комбінату. Це підприємство теж боролося за адекватну і обгрунтовану ціну на електроенергію, необхідну їм для виживання ", - нагадує Кудрявцев.

Читайте також: Сергій Кудрявцев: "Постанова Кабміну про ціну електроенергії для електрометалургійних підприємств прийнято, але не виконується"