ua en ru

Зупинка феросплавних заводів посилить тенденцію падіння ВВП України - експерти

Зупинка феросплавних заводів посилить тенденцію падіння ВВП України, вважають експерти галузі.

На думку аналітиків, у невиконанні постанови Кабінету міністрів №912 "Деякі питання забезпечення стабілізації роботи електрометалургійних підприємств" може бути зацікавлена компанія "ДПЕК".

"З похідного проекту постанови на момент підписання зник механізм його реалізації. Тобто, в період підготовки даного документа, розробленого у відповідь на розпорядження Президента України, були задіяні всі діючі в органах виконавчої влади співробітники ДТЕК. Їх завданням на своїх робочих місцях є захист інтересів роботодавця, і це зовсім не держава", - вважає виконавчий директор Української Асоціації виробників феросплавів Сергій Кудрявцев.

30 серпня Президент України Віктор Янукович дав письмове доручення (№1-1/2340) Кабміну, в якому зажадав до 1 жовтня прийняти заходи по розробці і впровадженню справедливих тарифів для великих електрометалургійних підприємств.

1 жовтня Кабмін ухвалив постанову №912 "Деякі питання забезпечення стабілізації роботи електрометалургійних підприємств". Документ зобов'язував в період з 1 жовтня 2012 р. по 1 березня 2013 р. продавати їм електроенергію за "оптовою ринковою ціною без обліку обсягу дотації для компенсації втрат, пов'язаних з постачанням електричної енергії за регульованим тарифом".

Станом на 5 грудня 2012 р. зазначена постанова не виконується. У силу цього, вимушено зупинені виробничі потужності Запорізького (ЗЗФ) і Стаханівського (СЗФ) заводів феросплавів. На думку фахівців, зупинка роботи підприємств може призвести до незворотних наслідків.

"В умовах виробництва, що простоює, збитки підприємств стрімко ростуть - як за рахунок падіння (або відсутності) обсягів реалізації, так і внаслідок існування умовно-постійних витрат. Крім цього, українські виробники втрачають експортні ринки збуту своєї продукції", - переконаний кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки промисловості Національної металургійної академії України Андрій Педько.

Нагадаємо, обсяг продукції, виробленої українськими феросплавними заводами в 2011 р., у вартісному вираженні перевищував 1% ВВП України. За 9 міс. поточного року виробництво феросплавів в Україні знизилося на 14,8% порівняно з аналогічним періодом 2011 р.

Як повідомлялося раніше з посиланням на дані Державної служби статистики, ВВП України в третьому кварталі 2012 р. впав на 1,3% у порівнянні з третім кварталом 2011 р.

У свою чергу, прем'єр-міністр України Микола Азаров, виступаючи на з'їзді Федерації роботодавців України, заявив: "Ми орієнтувалися на економічне зростання приблизно 3,5%. Добре, якщо будемо мати плюс по завершенню року".

Читайте також: Запорізький феросплавний завод з 1 грудня повністю зупинив виробничі потужності