ua en ru

ГРД проти призначення Лілії Катеринчук суддею ВСУ

ГРД проти призначення Лілії Катеринчук суддею ВСУ

Активісти розповіли про сумнівні рішення Катеринчук на посаді судді Вищого господарського суду

Кандидат на посаду судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Лілія Катеринчук не відповідає критеріям оцінки доброчесного судді, а її призначення на цю посаду не буде сприяти утвердженню справедливого суду в Україні. Про це свідчать результати моніторингу Громадської ради доброчесності (ГРД) в рамках кампанії "ЧЕСНО.Фільтруй суд", пише 24 канал.

За даними каналу, активісти встановили, що працюючи на посаді судді Вищого господарського суду України з 2005 року, Лілія Катеринчук прийняла низку сумнівних рішень. Зокрема, Катеринчук була в складі колегії суддів, які у 2013 році відмовили задовольнити касаційну скаргу прокурора міста Алушти про визнання недійсним рішення Маломаяцької сільської ради про передачу земельної ділянки, що належала ДП "Таврида".

Згідно інформації з сайту "Наші гроші",пише 24, таким чином була легалізована передача земельної ділянки площею 25 га, що належить державному підприємству, у приватну власність, в тому числі, і садівницькому кооперативу "Лазурний", серед власників якого був колишній глава Маломаяцької сільської ради.

Також, як зазначають активісти, Катеринчук є власницею дорогоцінного майна, придбання якого навряд чи може бути підтверджене офіційними доходами судді. Так, Катеринчук володіє автомобілями Lexus RX 350 і Toyota Camry. На дочку судді записана квартира площею 140 метрів в Києві, сама Катеринчук володіє будинком площею 77 метрів, є співвласницею будинку площею 341 метр в передмісті столиці, а також особисто володіє декількома земельними ділянками в Київській області.

Моніторинг Громадської ради доброчесності в рамках Кампанії ЧЕСНО.Фільтруй суд! виявив, що двоюрідний брат судді ВГСУ Катеринчук, Фрич Віталій Іванович, до 2015 року був прокурором Генеральної прокуратури України та викладачем академії ГПУ. Дружина брата, Фрич Тетяна Вікторівна зараз є суддею Апеляційного суду міста Києва. Дану інформацію суддя Катеринчук не внесла до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

За даними каналу, кампанія була ініційована Центром демократії і верховенства права в рамках Руху ЧЕСНО і стартувала у червні 2016 року після прийняття змін до Конституції в частині правосуддя і нового закону про судоустрій і статус суддів. "ЧЕСНО.Фільтруй суд!" керується найкращими практиками Руху ЧЕСНО та моніторить хід реформи, аналізує служителів Феміди і кандидатів на їх посади, контролює хід конкурсів, а також актуалізує судову тематику в інформаційному просторі. У 2017 році Громадська рада доброчесності забезпечує громадський контроль за конкуром на посади суддів до Верховного Суду.