ua en ru

Опубліковано текст законопроекту про зміни до Конституції щодо курсу на ЄС і НАТО

Опубліковано текст законопроекту про зміни до Конституції щодо курсу на ЄС і НАТО Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Пропонується визначити, що президент є гарантом реалізації курсу держави на членство в ЄС та НАТО

Текст президентського законопроекту №9037 про внесення змін до Конституції України щодо незворотності курсу України на європейську і євроатлантичну інтеграцію оприлюднено на сайті Верховної ради. Проект було зареєстровано у ВР 3 вересня 2018 року.

Зокрема, передбачається абзац п'ятий преамбули після слів "громадянської злагоди на землі України" доповнити словами "та підтверджуючи європейську ідентичність українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України".

Зазначимо, що проектом планується віднести до повноважень парламенту визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС та в Організації Північноатлантичного договору.

Також передбачається визначити, що президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО.

Крім того, пропонується встановити, що Кабінет міністрів забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Євросоюзі та НАТО.

Нагадаємо, представник президента України у ВР Ірина Луценко після зустрічі президента з представниками фракцій парламенту заявила, що перший етап голосування парламенту за внесення змін до Конституції у частині закріплення курсу України в НАТО і ЄС відбудеться у кінці вересня.

Як писало РБК-Україна, президент України Петро Порошенко зареєстрував у парламенті проект змін до Конституції України щодо прагнення інтеграції України в НАТО і в Європейський союз.