ua en ru

Опитування: більшість росіян проти введення військ до Сирії

Опитування: більшість росіян проти введення військ до Сирії Фото: військовослужбовці РФ

Як зазначили в "Левада-Центрі", деделі менше росіян зберігають нейтралітет відносно сирійського конфлікту

Більшість громадян Російської Федерації виступає проти введення військ до Сирії. Про це свідчать результати соцопитування "Левада-Центру".

Як зазначається, респонденти також не хочуть приймати в Росії біженців і допомагати їм, однак Москва, на думку опитаних, повинна підтримувати режим Президента Сирії Башара Асада.

Згідно з вересневим опитуванням "Левада-Центру", дедалі менше росіян зберігають нейтралітет щодо сирійського конфлікту. Два роки тому (червень 2013 р.) половина з тих, хто стежить за подіями в Сирії, не підтримували ні сирійське керівництво, ні опозицію, а третина (29%) була на боці Башара Асада. Зараз нейтральний показник знизився на 11 процентних пунктів (39%), а уряд Асада стали підтримувати 36% росіян. Прихильників сирійської опозиції серед них майже не додалося: 10% у вересні проти 9% у червні 2013 р.

Близько 40% росіян "скоріше схвалюють" або підтримують цілком політику керівництва країни щодо Сирії, протилежної думки дотримуються 11% опитаних. Кожен третій росіянин (33%) взагалі не цікавиться політикою Росії щодо Сирії.

Під політикою Росії розуміються підтримка режиму Башара Асада і неприйняття сценарію, що стався в Іраку, уточнює заступник директора "Левада-Центру" Олексій Гражданкін. В цілому ж, каже він, для більшості росіян сирійський конфлікт і ситуація навколо нього не являють значимого інтересу.

Третина з тих, хто стежить за нею, вважають, що Москва, співпрацюючи з Дамаском, захищає російські інтереси на Близькому Сході і забезпечує безпеку російських компаній в регіоні (30%, можна було вибрати кілька варіантів відповіді). Ще третина (28%) вважають, що таким чином Росія намагається зміцнити свої позиції у світі, авторитет і незалежність від західних країн. Одна п'ята (22%) опитаних думають, що російські власті, підтримуючи Асада, перешкоджають поширенню впливу забороненої в РФ "Ісламської держави" і радикального ісламу у світі і захищають від цього південні рубежі країни. Інша п'ятого частка відповідей (19%) належить варіанту, що Росія захищає чи не останній проросійськи налаштований на Близькому Сході режим.

Росія не має надавати пряму військову підтримку (вводити війська) Сирії для підтримки її керівництва, вважає переважна більшість росіян - 69%. За введення військ висловилися 14% опитаних.

Соціологи поцікавилися, чи має Росія допомагати сирійській владі і як. Найпопулярнішими варіантами серед опитаних стали політична та дипломатична підтримка (67%), а також надання гуманітарної допомоги (55%).

З приводу військово-технічної підтримки думки росіян розділилися. Майже дві п'ятих (43%) вважають, що російське керівництво повинно консультувати і озброювати сирійських колег, майже стільки ж опитаних проти такої допомоги з боку Росії (41%). Немає одностайності і з питання економічної допомоги Сирії: 41% висловилися за, 40% - проти. Приймати сирійських біженців і допомагати їм росіяни не хочуть - більше половини (57%) респондентів висловилися проти, за - кожен п'ятий (21%).

"Росіяни в більшості своїй завжди проти військових дій", - говорить Гражданкін. Однак, за його словами, серед них, як і у країнах колишнього радянського блоку, "не проросли принципи гуманізму", тому росіяни поки не розташовані до підтримки і прийому біженців. "Також тут грає роль складне ставлення до мусульман, у яких багато росіян вбачають агресію", - пояснює заступник директора "Левада-Центру".

Влада прислухається до соціології, але однозначно сказати, чи керується вона нею при наданні військової допомоги, не можна, говорить голова комісії з військово-цивільних відносин Ради з прав людини при Президентові РФ Сергій Кривенко. "Росіяни не сприймають масштабні військові дії, але керівництво країни часом приймає рішення, які суперечать думці суспільства", - сказав він.

Зазначимо, що на початку вересня в західних, а потім і в російських ЗМІ з'явилися повідомлення про нарощування російської військової присутності в Сирії, а також про можливу участь російських військовослужбовців і важкої військової техніки в бойових діях. Міноборони РФ пізніше підтвердило присутність російських військових у Сирії, але вказало, що в бойових діях вони не беруть участь. За твердженням відомства, вони перебувають у Сирії відповідно до договорів і контрактів, укладених з Дамаском, - забезпечують роботу пункту матеріально-технічного забезпечення в порту Тартус, супроводжують поставки продукції військового призначення і контролюють цільове використання поставленого озброєння.

Опитування проводилося 18-21 вересня 2015 р. за репрезентативною всеросійською вибіркою міського і сільського населення серед 1600/800 чоловік у віці 18 років і старше у 134 населених пунктах 46 регіонів країни. Статистична похибка досліджень не перевищує 3,4%/4,1%.

Нагадаємо, згідно з нещодавнім опитуванням Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД), росіяни вважають, що відносини з Україною досягли дна.