ua en ru

Визначено шість кандидатів на позицію лідера у виборчому списку ПР на парламентських виборах, - джерела

В Адміністрації Президента (АП) визначилися з переліком можливих кандидатів на першу позицію у виборчому списку Партії регіонів (ПР) на парламентських виборах, повідомляє видання "Комерсант-Україна". У списку виявилося шість претендентів, з яких п'ятеро є членами уряду, а один - депутатом Верховної ради.

Як запевняють джерела, в якості першого номера списку розглядаються прем'єр-міністр і голова Партії регіонів Микола Азаров, перший віце-прем'єр Андрій Клюєв, віце-прем'єри Борис Колесніков та Сергій Тігіпко, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко; глава парламентської фракції ПР Олександр Єфремов . "У кожної кандидатури є свої плюси і мінуси. Азаров - глава уряду, проте в суспільстві до нього досить негативне ставлення. Клюєв не дуже добре говорить українською. Участь Тігіпка залежить від злиття його партії (" Сильна Україна ") з ПР, а цей процес поки загальмувався", - сказало високопоставлене джерело в АП, у той же час відзначивши, що хто б не був на чолі списку, Андрій Клюєв буде керувати виборчим штабом.
Говорячи про особливі вимоги, які висуваються в ПР до першого номера списку, віце-прем'єр-міністр інфраструктури Борис Колесніков відповів коротко: "Не так важливо, хто буде N1. Головне, він повинен буде забезпечити успіх". "Про цього кандидата люди повинні знати, що він не торгує своїми принципами і багато робить для країни", - серед іншого сказав перший заступник голови ПР, народний депутат Володимир Рибак .- Я прихильник того, щоб особа партії було представлено великою кількістю людей - може , першою десяткою, а може, і двадцяткою ".
Експерти схиляються до того, що відсутність в партії лідера рівня Віктора Януковича змусить "регіоналів" йти по шляху створення колективного образу, де перший номер в списку ще не означає головний. "Регіонали" неминуче прийдуть до висновку, що їм потрібно акцентувати увагу не на особистості першого номера списку, оскільки реальний лідер Партії регіонів - це діючий Президент Віктор Янукович. Для них зараз дуже важливо створити привабливий колективний образ", - вважає глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.
Директор політико-правових програм Центру ім. Разумкова Юрій Якименко також вважає, що прізвище лідера списку ПР не буде мати вирішального значення, оскільки не зможе нейтралізувати негативні асоціації з діями влади: "Проте ставитися байдуже до того, хто очолить список Партії регіонів, не можна - з електоральних мотиваціям лідерський фактор має значення. Хоча б для прихильників цієї партії".
Вперше Партія регіонів брала участь у парламентських виборах в 1998 році. На чолі виборчого списку був тодішній лідер ПР Володимир Рибак. Партія не пройшла у Верховну раду (ВР), набравши всього 0,9% і зайнявши 19-е місце з 30 політичних сил.
У наступних виборах - 2002 року - ПР самостійної участі не приймала, а кандидати від цієї партії йшли за списком виборчого блоку "За єдину Україну". Блок набрав 11,77% і отримав 35 депутатських мандатів. Примітно, що і тоді "регіонали" не відігравали значної ролі: з 35 депутатів блоку тільки 7 були членами ПР. Ситуація кардинально змінилася, коли лідером партії став Віктор Янукович: на виборах 2006 і 2007 рр. ПР отримала відповідно 32,14% (185 мандатів) і 34,37% (175 мандатів) голосів виборців.
Нагадаємо також, що вчора перший заступник голови партії "Батьківщина" Олександр Турчинов заявив, що створення єдиного списку кандидатів від опозиції у мажоритарних округах буде відбуватися на пропорційній основі і може бути завершено в січні-лютому.