ua en ru

Опозиція і ПР будуть співпрацювати на перших засіданнях ВР у питаннях євроінтеграції, - експерт

У вівторок, 3 вересня, розпочне роботу третя сесія Верховної ради VII скликання. Для прийняття законів , необхідних для інтеграції в Європейський союз, може статися зближення опозиції та Партії регіонів, пише "Комерсант-Україна".

Головне протистояння в парламенті буде відбуватися всередині більшості - серед прихильників і противників євроінтеграції , вважають експерти. У Партії регіонів в свою чергу не виключають зміни конфігурації у Раді і створення нових фракцій і груп.
Учора голова Верховної Ради Володимир Рибак повідомив, що відразу після відкриття третьої сесії народні депутати сконцентруються на ухваленні законопроектів, необхідних для підписання Україною угоди про асоціацію з Європейським союзом. За його словами, на перший пленарний тиждень поставлені сім законів з євроінтеграції". У числі інших документів, які парламент розгляне в першу чергу, спікер згадав нову редакцію закону про прокуратуру, а також законопроекти , що стосуються судової реформи та виборчого законодавства. Тим часом одне з головних вимог ЄС - про ліквідацію вибіркового правосуддя, під яким європейські дипломати мають на увазі справу екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, - у парламенті розглядатися не буде, упевнений спікер.

При голосуванні з євроінтеграційних питань Верховній раді вдасться уникнути конфліктів , вважають експерти . "Ця сесія буде присвячена європейської інтеграції. Голосування проходитимуть з результатом у 350 і більше голосів - зрозуміло , що опозиція цей процес підтримає", - заявив заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв. Втім, він запевнив, що в опозиції наполягатимуть на декриміналізації ст. 364 і 365 Кримінального кодексу, за якими засуджена Тимошенко, а також на персональному голосуванні народних депутатів.
В опозиції вважають , що конфлікти можуть розгорітися в самій більшості . " У Партії регіонів буде серйозний розкол по темі інтеграції в ЄС, оскільки частина депутатів налаштована на те , щоб саботувати цей процес заради співпраці з Росією", - заявив народний депутат ВО "Свобода" Ігор Мірошниченко. Такий конфлікт може призвести до переформатування конфігурації в парламенті , вважають експерти.

У Компартії вчора підтвердили, що не будуть голосувати солідарно з Партією регіонів. "Ми вважаємо , що більш вигідним для України є участь у Митному союзі, а не в Євросоюзі. Ми будемо ініціювати референдум з цього питання і подавати законопроекти, які передбачають співпрацю з Росією", - заявив нардеп-комуніст Олександр Голуб.

У цілому третя сесія парламенту запам'ятається зближенням позицій Партії регіонів та опозиції з питань, які стосуються інтеграції України в ЄС. "На противагу в Раді активізується проросійське крило - комуністи і частина депутатів від Партії регіонів, в загальній складності чоловік 40-50. Вони будуть приймати різні заходи - від зриву роботи Ради до провокацій на адресу опозиції, тут фракціям важливо не втягнути себе в цю гру", - резюмував професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.