ua en ru

Операція Об'єднаних сил: з 30 квітня на Донбасі діятиме особливий порядок

Операція Об'єднаних сил: з 30 квітня на Донбасі діятиме особливий порядок Фото: ілюстративне фото (facebook.com theministryofdefence.ua)

Операція Об'єднаних сил розпочинається 30 квітня

Після зміни формату антитерористичної операції (АТО) на операцію Об'єднаних сил, яка запланована на 30 квітня поточного року, на Донбасі буде встановлено особливий порядок. Про це йдеться у документі командування Об'єднаних сил, який є у розпорядженні РБК-Україна.

Мета введення особливого порядку на Донбасі

Особливий порядок на Донбасі вводиться для збереження життя та здоров'я осіб, які не залучаються до заходів із забезпечення нацбезпеки та оборони, а також для відсічі і стримуванні збройної агресії Російської Федерації у Донецькій і Луганській областях та недопущення несанкціонованого ввезення/вивезення зброї, боєприпасів та наркотиків.

Особливий порядок передбачає надання органам сектору безпеки і оборони та іншим державним органам спеціальних повноважень, необхідних для здійснення заходів із забезпечення нацбезпеки і оборони.

Зони безпеки на Донбасі

Командування Об'єднаних сил визначило зони безпеки на Донбасі. У вказаних зонах, за рішенням командувача Об'єднаних сил, можуть створюватися райони обмеженого та забороненого доступу.

Так на Донбасі визначені зони безпеки:

  1. Виноградне,
  2. Курахове,
  3. Очеретине,
  4. Розівка,
  5. Вовчеярівка,
  6. Біла Гора,
  7. Новоайдар,
  8. Садки,
  9. Макарівка,
  10. Простяне, вздовж державного кордону,
  11. ур. Чернявка, вздовж адміністративного кордону Луганської та Харківської областей,
  12. Ольгівка, вздовж адміністративного кордону Донецької та Харківської областей,
  13. Знаменівка, вздовж адміністративного кордону Донецької та Дніпропетровської областей,
  14. Комишуваха, вздовж адміністративного кордону Донецької та Запорізької областей,
  15. Урзуф, вздовж морського узбережжя,
  16. Приморське.

Режими перебування в зоні безпеки

Відповідно до документу, встановлюються режими перебування в зоні безпеки на території Донецької та Луганської областей, для осіб, не залучених до проведення заходів із забезпечення нацбезпеки і оборони. Їх три і вони можуть тимчасово вводяться в окремих районах, або у всій зоні безпеки за рішенням командувача Об’єднаних сил:

  • "Зелений" - передбачає не обмежене перебування та переміщення осіб, за винятком районів забороненого та обмеженого доступу.
  • “Жовтий” - перебування та переміщення осіб в зоні безпеки здійснюється за наявності документів, також проводиться особистий огляд громадян, речей та транспортних засобів. Вказаний режим встановлюється на рубежах ізоляції та районах обмеженого доступу.
  • “Червоний” - перебування осіб тимчасово обмежено/заборонено. Пропуск громадян та посадових осіб здійснюється за наявності встановленої командувачем Об'єднаних сил перепустки. Рух транспорту та пішоходів на вулицях та дорогах обмежено/заборонено. Транспорт та громадяни на окремі ділянки місцевості та об’єкти не допускаються.

Райони бойових дій та доступ у такі райони

Відповідно до документу, районом бойових дій вважається район, що охоплений бойовими діями уздовж лінії зіткнення, де українські військові та правоохоронці виконують бойові завдання щодо недопущення прориву противника в глибину території України.

Підстави для доступу осіб в район проведення операції Об’єднаних сил:

  • проживання особи або її родичів в районі проведення операції (при наявності відповідних документів),
  • розміщення в районі проведення операції місць поховання родичів або членів сім'ї,
  • смерть родичів або членів сім'ї в районі проведення операції,
  • наявність права власності на об'єкти нерухомості, які знаходяться в районі проведення операції,
  • необхідність участі в забезпеченні націнтересів України з метою мирного врегулювання конфлікту, або з гуманітарних питань, виконання дипломатичних або консульських функцій, в тому числі в рамках діяльності міжнародних організацій, членом яких є Україна (виключно за клопотанням або погодженням з МЗС України).

Спеціальні повноваження українських сил

Для забезпечення життєво важливих інтересів суспільства і держави у зонах безпеки, прилеглих до району бойових дій українські військові мають спеціальні повноваження. Зокрема:

  • застосовувати у разі необхідності зброю і спеціальні засоби до осіб, які вчинили або вчиняють правопорушення, або дії, пов’язані з несанкціонованою спробою проникнення в район здійснення операції;
  • затримувати і доставляти осіб до органів Нацполіції України;
  • перевіряти документи, що посвідчують особу, та затримувати для встановлення особи;
  • здійснювати особистий огляд громадян, їх речей та транспортних засобів;
  • обмежувати або забороняти рух транспорту і пішоходів на вулицях та дорогах, виводити громадян з окремих ділянок місцевості;
  • входити/проникати в житлові та інші приміщення, що належать громадянам на території операції;
  • використовувати із службовою метою засоби зв’язку і транспортні засоби, у тому числі спеціальні, що належать громадянам (за їхньою згодою).

Умови настання особливого порядку та надання спеціальних повноважень

Командування Об'єднаних сил назвало умови настання особливого порядку та надання спеціальних повноважень. Це:

  • загроза застосування засобів ураження, в тому числі ракетних військ та артилерії, реактивних систем залпового вогню та авіації;
  • загроза здійснення терористичних актів і диверсій;
  • рух військових колон;
  • проведення заходів щодо пошуку та знищення диверсійно-розвідувальних сил (груп) противника;
  • проведення заходів розмінування місцевості та об’єктів;
  • проведення заходів бойової та оперативної підготовки;
  • проведення заходів оперативно-розшукової роботи;
  • виникнення надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру;
  • перевірка готовності сил і засобів Об’єднаних сил до виконання завдань за призначенням;
  • забезпечення безпеки переміщення та перебування вищого військово-політичного керівництва держави, представників держав-партнерів.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко заявляв, що 30 квітня поточного року на Донбасі завершується антитерористична операція і розпочинається операція Об'єднаних сил, що передбачено законом про реінтеграцію Донбасу.

Керувати Об'єднаними силами буде Сергій Наєв, який в одному з інтерв'ю заявив про намір розмовляти з бойовиками "мовою військової сили". Наєв був призначений командувачем ООС 16 березня 2018 року, після чого почалася підготовка до зміни формату операції на Донбасі.