ua en ru

Оператор "Зеонбуд" оголосив про запуск 20 платних телеканалів

Компанія "Зеонбуд", що є провайдером цифровий телемережі, повідомила, що, крім 32 безкоштовних телеканалів, в ній буде транслюватися ще 20 платних. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".
"Використання стандарту DVB-T2 дозволяє, окрім 8 безкоштовних каналів в кожному мультиплексі, запустити ще близько 20 каналів стандартного дозволу (SD)",- пояснив генеральний директор компанії Віктор Галич.
Трансляція платних каналів, таких як Eurosport, Discovery, National Geographic, дозволить збільшити доходи "Зеонбуда", додав менеджер. У будівництво мережі, яка вже введена в експлуатацію, компанія інвестує 134 млн дол. Окупити ці вкладення "Зеонбуд" розраховує за 5-6 років.
Перехід на цифрове мовлення в Україні викликав боротьбу за частоти між найбільшими медіагрупами. У серпні минулого року Нацрада з питань телебачення і радіомовлення провела перший конкурс, на який було виставлено 28 національних каналів, тоді як заявок на отримання частот було подано вдвічі більше - 59. Найбільше частот отримала група "Інтер". Група "1+1" Ігоря Коломойського і StarLightMedia Віктора Пінчука зберегли свої позиції. Ряд же невеликих каналів, включаючи ТВі, не отримали частот - вони дісталися кільком маловідомим компаніям. Канали ТВі, "Ера", "Малятко-ТБ" і кілька регіональних телеканалів оскаржують результати конкурсу в суді, однак у першій інстанції вони програли. У січні 2012 р. Нацтелерадіо на своєму засіданні прийняло рішення про проведення повторного конкурсу з розподілу 169 регіональних цифрових частот.
Генеральний директор телеканалу TBi Микола Княжицький вважає, що політика розподілу частот, що проводиться зараз Нацрадою, веде до монополізації ринку. "Це суперечить як демократичним, так і ринковим принципам - на безкоштовні канали ліцензії були видані маловідомим компаніям",- підкреслює він. На думку Княжицького, для розподілу частот у будь-якому випадку потрібно буде проводити конкурс, і компанія має намір брати участь у ньому.
Втім, у Нацраді вважають, що "Зеонбуд" не мав повноважень робити такі заяви. "Розподілом частот займається виключно регулятор, і питання розподілу частот платних каналів ми не обговорювали",- говорить член Нацради з питань телебачення і радіомовлення Оксана Єлманова. Однак вона визнає, що багато безкоштовних телеканалів не в змозі оплатити тарифи "Зеонбуда". Вартість послуг компанії - від 50 тис. до 100 тис. грн на місяць. Раніше телеканали поскаржилися на високі тарифи оператора в Антимонопольний комітет, зазначивши, що такі тарифи вигідні тільки каналам з найбільшим покриттям - "Інтеру" та "Студії 1+1".
В "Зеонбуді" вчора повідомили, що тарифи компанії в майбутньому можуть підвищитися ще більше. "Якщо концерн РРТ (що здійснює зараз трансляцію ефірного аналогового сигналу) підвищить свої тарифи, то і ми будемо змушені підвищити ціну на оренду обладнання",- заявляє Галич.