ua en ru

Нацтелерадіо проведе повторний конкурс з розподілу цифрових частот

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на своєму засіданні ухвалила рішення про проведення повторного конкурсу з розподілу 169 регіональних цифрових частот. Про це пише "Комерсант-Україна". Від його результатів залежить, хто з місцевих мовців залишиться в ефірі після відключення аналогового сигналу в 2015 році. Більшість цих частот залишилися після першого конкурсу - в Нацраді визнали, що жоден з учасників не зможе їх зайняти. Сталі вільні і частоти в 11 обласних центрах - під час першого конкурсу вони дісталися телеканалу UBR, який потім від них відмовився. Крім того, 7 частот звільнилися з тієї причини, що їх власники не змогли оплачувати послуги оператора цифрової мережі "Зеонбуд".

Конкурсні умови для претендентів залишаться колишніми - вони повинні заздалегідь укласти договір з провайдером "Зеонбуд", а також довести регулятору, що зможуть віщати 24 години в добу. Раніше в Нацраді планували спростити умови, а саме розділити частоти на декілька неповних для того, щоб канали могли мовити менше 24 годин. Проте у результаті в Нацраді вирішили, що це буде несправедливо по відношенню до переможців першого конкурсу і складніше з технічної точки зору.

У Нацраді розраховують, що до повторного конкурсу учасники підготуються ретельніше. "Зараз канали вже бачать мережу і досвід тих, хто пройшов перший етап. Тим більше на минулому конкурсі ми пояснювали, що саме необхідно виправити в їхніх концепціях", - говорить перший заступник голови Нацради Оксана Головатенко. Це ж відзначають і в крупних місцевих мовцях - за словами генерального директора тернопільського TV-4 Юлії Винокур, компанія вже переглянула і скорегувала свою програмну концепцію. "Торік мало хто розумів, що це буде за мережа і у що вона обійдеться. Зараз ми перерахували всі витрати - вони будуть серйозними, але переходити на цифрове віщання у будь-якому випадку потрібно", - додає вона.

Нагадаємо, раніше голова Нацради Володимир Манжосов заявив, що Україна повністю перейде на цифровий формат телемовлення в 2015 р.