ua en ru

ООН зафіксувала зростання числа іноземців серед бойовиків на Донбасі

У період з 24 серпня по 5 вересня (початок оголошеного перемир'я на сході України) число іноземців, включаючи громадян Росії, що прилучилися до лав бойовиків самопроголошених Донецької та Луганської народних республік зросла.

У період з 24 серпня по 5 вересня (початок оголошеного перемир'я на сході України) число іноземців, включаючи громадян Росії, що прилучилися до лав бойовиків самопроголошених Донецької та Луганської народних республік зросла. Такі дані представив верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад Зейд аль-Хусейн, представляючи доповідь моніторингової місії щодо ситуації в Україні.

Представник ОНН охарактеризував перемир'я, оголошене на сході України 5 вересня, "крихке". Він зазначив, що протягом місяця після оголошеного режиму припинення вогню продовжують гинути люди. За його словами, понад 5 млн жителів східних районів країни постраждали від порушення прав людини.

З початку оголошеного на сході України перемир'я великомасштабних наступальних дій не було, наголошується в доповіді. Однак у деяких районах велися майже щоденні обстріли, зокрема, в аеропорту Донецька, в районі Дебальцеве Донецької області і в місті Щастя Луганської області.

"Протягом звітного періоду міжнародне гуманітарне право продовжувало порушуватися озброєними групами та окремими батальйонами під контролем українських збройних сил", - йдеться в доповіді.

"Збройні групи продовжували тероризувати населення в областях, що знаходяться під їх контролем, здійснюючи вбивства, викрадення, тортури, жорстокість та інші серйозні порушення прав людини, включаючи руйнування житла та конфіскацію майна. Також відзначалися порушення прав людини з боку деяких волонтерських батальйонів, що знаходяться під державним контролем", - наголошується в доповіді.

У період з 24 серпня по 5 вересня співробітники моніторингової місії Управління ОНН з прав людини відзначають різке збільшення кількості затримань збройними групами. Також зафіксовані спроби жорстокого поводження із затриманими, включаючи страти і сексуальне насильство, говориться в доповіді. Представники ООН зазначають факти жорстокого поводження з затриманими з боку українських силовиків.

Верховний комісар ООН закликав до неухильного розслідування всіх виявлених порушень в галузі прав людини, в тому числі "в результаті невибіркового обстрілу цивільних осіб, вбивств, сексуального насильства, незаконного вилучення майна і жорстокого поводження із затриманими".

У доповіді також вказується, що з початку припинення вогню, в період з 6 вересня по 6 жовтня, загинув, щонайменше, 331 людина.

"Угода про припинення вогню є дуже позитивним кроком на шляху до припинення бойових дій у східній Україні. Я закликаю всі сторони дотримуватися і поважати його. Щоб раз і назавжди припинити напади на мирне населення та інфраструктуру", - сказав верховний комісар.

Співробітники моніторингової місії Управління ОНН з прав людини працювали на Україні з 18 серпня по 16 вересня.

Нагадаємо, МЗС України позитивно оцінило 6-ту доповідь місії ООН по ситуації в Україні.